Vetingut në sistemin e drejtësisë i pashmangshëm

Vetingut në sistemin e drejtësisë po shihet të jetë i pashmangshëm që të ndodhë në Kosovë. Ky proces po konsiderohet si i domosdoshëm dhe esencial për pastrimin e tërë sistemit të drejtësisë dhe “ç’kapjen e shtetit”. Ndërkaq, ekspertët e angazhuar nga Qeveria Kurti për draftimin e skenarëve për procesin e vetingut do të japin propozimet e para në muajin qershor.

Ministrja në detyrë e Drejtësisë, Albulena Haxhiu thotë për KosovaPress, se vetingu nuk do të jetë hakmarrje ndaj askujt. Derisa u shpreh se vetingu nuk duhet t’iu pengojë gjyqtarëve dhe as prokurorëve sepse është interes nacional.

“Në fund të qershorit vetëm na sjellin një draft të parë sa i përket çështjes së vetingut. Ky është një proces i rëndësishëm…procesi i vetingut nuk është hakmarrje për askënd, i njëjti ka për qëllim të kthej besimin e qytetarëve në institucionet e drejtësisë. I njëjti do të fokusohet të paktën tri elemente. Një integriteti moral, gjithë ne zyrtarët publik, përfshirë këtu edhe gjyqtarët dhe prokurorët e kanë obligim që gjatë punës së tyre të kenë integritet moral. Po ashtu, profesional dhe verifikim të pasurisë së tyre. Prandaj nuk e di se pse disa në sistem po iu pengon dikujt, sepse është interes nacional”, thotë Haxhiu.

Ndërsa, drejtori i IKD-së, Ehat Miftaraj thotë se procesi i vetingut duhet të jetë në çfarëdo qeverie, derisa shton se mënyra më e mirë për të luftuar ç‘kapjen e shtetit është vetingu.

“Mënyra më e mirë për të luftuar krimin e organizuar, korrupsionin për të bërë ç’kapjen e shtetit është përmes një procesi të Vetingut që duhet të përfshijë gjyqtarë, prokurorë, polici…Çdo shmangie nga kjo qoftë nga koalicioni që po synon të formojë qeverinë apo kushdo qoftë t’i shmanget kësaj rruge, atëherë vepron në kundërshtim me vullnetin e popullit dhe parimet për të pasur një shtet ku sundon ligji”, thotë ai.

Në favor të inicimit të procesit të vetingut u shpreh edhe njohësi i sistemit të drejtësisë, Rasim Aliaj. Ai thotë se pastrimi i sistemit të drejtësisë është esencial për Kosovën.

“Është i domosdoshëm dhe esencial për krijimin ose pastrimin e sistemit të drejtësisë duke i përfshirë gjykatat, prokurorinë dhe gjithë sistemin e drejtësisë. Pra jo vetëm që është i nevojshëm, por edhe i mirëseardhur edhe i duhur”, thotë ai.

Në fillim të qeverisë në detyrë të kryeministrit, Albin Kurti është themeluar grupi i ekspertëve për t’i dhënë propozimet e tyre për vetingun në sistemin e drejtësisë. Mandati i tyre për shkak të pandemisë Coivd 19 është shtyrë edhe për një muaj.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close