Kushtetuta e Kosovës është “banana kushtetutë”

Reflektim per kundershtuesit mbi 82.2 : nese me ‘mocion’ (qe nenkupton 61 vota) e dergon vendin automatikisht ne zgjedhje (shperndan Kuvendin), atehere pse ka nevoje per nenin jondikues qe kerkon 2/3 (80 deputete) per te shperndare Kuvendin, kur me 61 vota lehte e arrine kete permes mocionit?!

Kushtetuta e Ks eshte banana kushtetute plote vrima e paradokse, dhe vrimen te cilen GjK e ka mbyllur jo drejte ne kete rast eshte kur ka barazuar ‘mocionin’ me ‘doreheqje vullnetare te KM’ – qe nuk ekziston ne Kushtetute si e definuar/shkruar – por ne rrafsh praktik afatgjate eshte mire qe GjK ka krijuar standarde te reja dhe ‘mocionin konstruktiv’ si koncept kushtetues, sepse kjo do ti jap fund ngerrceve denigruese.

P.s. Nuk eshte me rendesi kush qeverise per 2-3 vjet maks pas mocionit antikombtar per rrezim te qeverise, sa eshte me rendesi te kemi norma demokratike te qartesuara ex ante kur dalim ne zgjedhje. Nuk ka asgje jodemokratike nese 61 deputete qe nuk kane fituar si te bashkuar ne zgjedhje te behen bashke per te formuar qeveri, pasi ‘i pari’ nuk ia del te grumbulloj votat. Ky eshte parim i 2014es, asgje ska ndryshuar, dhe krejt eshte ne rregull.

Cka nuk eshte ne rregull, thirrja per protesta krejt te kota, kur e dijme qe ne maksimum mund te sjellin dhune por kurrsesi ndryshim. Ndryshimi duhet te vije permes votes – me siguri ne Pranveren e ardhshme./

/nga Bleron Baraliu/

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close