Ata që konsumojnë speca djegëse jetojnë më gjatë dhe më mirë

ATSH-ANSA/ – Një jetë e gjatë dhe një zemër më e shëndetshme duket se janë përpara për adhuruesit e specave djegësve.

Ata që e konsumojnë atë mund të jetojnë më gjatë dhe kanë një rrezik të reduktuar ndjeshëm të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare ose kanceri, sipas studimit paraprak që do të paraqitet në sesionet shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës 2020.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se ngrënia e specave djegës ka një efekt anti-inflamator, rregullator antioksidues, antitumor dhe glukozë në gjak për shkak të kapsaicinës, e cila i jep speci djegës intensitetin gjatë ngrënies.

Për të analizuar efektet e specit djegës në vdekshmërinë e të gjitha shkaqeve dhe sëmundjeve kardiovaskulare, studiuesit studiuan 4 729 studime nga pesë baza të të dhënave globale shëndetësore (Ovid, Cochrane, Medline, Embase dhe Scopus).

Analiza e tyre përfundimtare përfshiu katër studime të mëdha që përfshinin rezultate shëndetësore për pjesëmarrësit me të dhëna mbi konsumin e djegësve.

Të dhëna për shëndetin dhe dietën e më shumë se 570 000 njerëzve në SHBA, Itali, Kinë dhe Iran ku u përdorën për të gjetur ndryshime midis atyre djegës të konsumuar dhe ata që nuk e kanë përdorur kurrë ose rrallë.

Krahasuar me njerëzit që rrallë ose kurrë nuk hanë spec djegës, pati një ulje relative e 26% të vdekshmërisë kardiovaskulare, një zvogëlim relativ me 23% të vdekshmërisë nga kanceri dhe një ulje relative e 25% të vdekshmërisë u gjetën tek ata që e konsumuan atë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close