Karantina shton rrezikshëm depresionin te të moshuarit

ATSH-ANSA/ – Karantina zvogëlon aftësinë për t’u përfshirë në aktivitete fizike, sociale dhe njohëse, ndryshon dietën dhe rrit sasinë e kohës së kaluar ”pasive”, sipas studimit të fondacionit ”Santa Lucia Irccs” në Romë, i koordinuar nga psikologia Simona Di Santo dhe botuar në ”Frontiers in Psychiatry”.

Sjelljet vendosin shëndetin e të moshuarve në rrezik, deri në pikën që për ata me dëmtime të lehta njohëse dhe rënie njohëse subjektive, mund të rrisin mundësinë e zhvillimit të formave të depresionit të rëndë.

Te 128 persona mbi 60 vjeç që morën pjesë në studim, u vërejt se bllokimi rezultoi në ndryshime të konsiderueshme në stilin e jetës: mbi 1 në 3 persona ulën nivelet e aktivitetit fizik dhe 70% raportuan një rritje të ndyshuar në stilin e jetës.

Rreth një në 3 të moshuar raportuan ndryshime kryesisht më pak të shëndetshme në dietën e tyre dhe 35% raportuan shtim në peshë.

I gjithë kampioni u ankua për një rënie të dukshme drastike në marrëdhëniet shoqërore, megjithëse 11% e pjesëmarrësve raportuan se ishin akoma të angazhuar në aktivitete shoqërore.

Rreth një në 5 të moshuar gjithashtu ulën sjelljet aktive, të tilla si qepja, qëndisja tek gratë, ndjekja e arteve, zanatet ose kopshtaria tek meshkujt.

Në të kundërt, 60% e tyre rritën aktivitetet pasive të kohës së lirë të tilla si shikimi i TV ose dëgjimi i radios.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close