”Syri i Keq”

Shpesh herë, midis shqiptarëve do dëgjojmë fjalët si ”të morën në sysh” ose ”larg syrit të keq”. Këto nuk janë shpikje të kohëve moderne por datojnë që nga kohët pre-historike dhe e kanë zanafillën që prej paraardhësve tanë, Ilirët.
Ilirët besonin në forcën e magjive dhe syrit të keq, në fuqinë magjike të amuleteve mbrojtëse dhe të dobishme që mund të shmangin syrin e keq ose qëllimet e këqija të armiqve.
Pjesë të perëndive dhe besimeve ilire përfundimisht rrjedhin nga mitologjia Proto-Indo-Evropiane. Krahas besimeve thrake dhe dake, ajo përbën një pjesë të mitologjive Paleo-Ballkanike. Shqiptarët ruajtën gjurmë të simbolikës fetare ilire, dhe feja e lashtë ilire është me shumë gjasa një nga burimet themelore nga e cila besimet popullore shqiptare kanë pasqyruar më së miri./Eneo Xhepa

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close