Morea atdheu i humbur i Arbëreshëve!

Morea ishte emri i gadishullit të Peloponezit në Greqinë e sotme Jugore gjatë Mesjetës dhe periudhës së hershme moderne.

Emri u përdor për provincën Bizantine të njohur si Despotati i Moreas, nga Perandoria Osmane për Morea Eyalet dhe nga Republika e Venecias për Mbretërinë jetëshkurtër të Moreas. (Wiki)

Kënga “O e bukura More” përkujton kujtesën për atdheun humbur.Pra mu kjo Morea që gjendet thellë në Greqinë e sotme ,ishte vendi i shqiptarëve të lashtë-Arbëreshëve!

Por ajo u zbraz në mënyrë permanente e shtypur nga okupator të ndryshëm,që nga Turqit e deri te grekët modern,që dëbuan dhe asimiluan popullaten autoktone arbreshe.

Morea ,kishte përgjatë historisë një subjektivitet në kuadër të rregullimeve të ndryshme shtetrore,përveç në Greqinë e sotme.

Ajo për një kohë të shkurtër ishte shpallur edhe Mretëria e Moresë 1688–1715!

Shqiptarët/Arbëreshët kanë humbur shumë nga trojet e tyre.

/Xhelil Arifi 21 maj

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close