USAGM: Hakimi i telefonave të gazetarëve është fyerje ndaj lirisë së mediave

Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Media Globale (USAGM), ka shprehur zemërimin e saj rreth raportimeve që më shumë se 180 gazetarë – duke përfshirë ata nga Zëri i Amerikës dhe Radio Evropa e Lirë – duket se kanë qenë shënjestra të një spiunimi me softuer të kategorisë ushtarake.

“Shënjestrimi i bisedave private të gazetarëve, në çfarëdo mënyrë, është gjë e pandërgjegjshme”, ka thënë ushtruesja e detyrës së drejtorit të USAGM-së, Kelu Chao.

“Ky abuzim duhet të përfundojë dhe siguria e gazetarëve duhet të garantohet”.

USAGM mbikëqyr Zërin e Amerikës, Radion Azia e Lirë, Radion Evropa e Lirë dhe transmetuesit e tjerë ndërkombëtarë të financuar nga SHBA-ja.

Një hulumtim i kryer nga disa media, i quajtur Projekti Pegasus, ka gjetur se një softuer i dizajnuar për t’iu ndihmuar qeverive në gjurmim të terroristëve, është përdorur për të hakuar telefonat e gazetarëve, aktivistëve për të drejta të njeriut dhe zyrtarëve qeveritarë.

Softueri i quajtur Pegasus, është zhvilluar nga kompania izraelite NSO Group.

E përditshmja amerikane Washington Post, ka raportuar se në mesin e gazetarëve të shënjestruar janë disa edhe nga Zëri i Amerikës.

Ndërsa një raport i përpiluar nga Projekti për Krim të Organizuar dhe Korrupsion, ka thënë se Qeveria e Azerbajxhanit ka përdorur këtë softuer për të spiunuar qindra gazetarë dhe aktivistë, duke përfshirë pesë gazetarë aktualë dhe ish-gazetarë të Radios Evropa e Lirë.

Hulumtimi është kryer nga organizata joqeveritare me bazë në Paris, Forbidden Stories, me mbështetje teknike të organizatës ndërkombëtare për të drejta të njeriut, Amnesty International.

“Ky hulumtim prezanton kalibrin e gazetarisë që promovon dhe ruan USAGM. Teknologjia e re duhet t’iu ndihmojë gazetarëve të bëjnë punën e tyre më mirë, mirëpo jo për spiunim dhe ngacmim të tyre”, ka thënë mes tjerash Chao.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close