A mund të ekspozohemi në diell pasi kemi bërë vaksinën antiCovid-19?

ATSH/ – Vera, koha për detin dhe… vaksinat!

Tashmë, fushata e vaksinimit po ecën përpara dhe po rritet me dëshirën për të kapërcyer pandeminë dhe për të shijuar një relaksim të vogël.

Megjithatë, një dyshim lind në mënyrë spontane: a mund ta ekspozoni veten në diell pas vaksinës?

A lejohet noti në det?, shkruan faqja pazienti.it.

Si gjithmonë (pavarësisht nga vaksina), mbrojtja e lëkurës tuaj nga ekspozimi i tepërt në diell është një detyrim shëndetësor. Ajo që është e sigurt është se kjo verë 2021 ka një pikë më shumë që duhet të merret në konsideratë dhe kjo është efekti i vaksinës në lëkurën në diell.

Dielli nuk ndikon në vaksinën, edhe pak pas inokulimit.

Por jo vetëm: sipas ekspertëve, vaksina kundër SARS-CoV-2 nuk e bën lëkurën të ndjeshme dhe kjo vlen si për vaksinat e ARN-së dërguese (Comirnaty Pfizer / BioNTech dhe Moderna) ashtu edhe për vektorin viral (AstraZeneca / Vaxzevria dhe Janssen) nga Johnson & Johnson).

Por efektet anësore mund të jenë aty dhe kjo është arsyeja pse rekomandohet pushimi pas vaksinës.

Te disa njerëz, pas administrimit të vaksinës, mund të shfaqet temperaturë, dobësi dhe asteni.

Shkuarja në plazh në këto kushte mund ta dobësojë edhe më shumë trupin. Përveç kësaj, ata me lëkurë delikate dhe të ndjeshme mund të përjetojnë ënjtje në zonën e inokulimit dhe skuqje: në këto raste, ekspozimi ndaj diellit nuk rekomandohet.

Jini të kujdesshëm dhe dëgjoni trupin tuaj. Sipas ekspertëve, në rast se skuqjet e lëkurës ose eritema shfaqen menjëherë pas vaksinimit, ideale do të ishte të mos nguteni dhe të prisni disa javë para se të ekspozoheni ndaj rrezeve të diellit, duke preferuar orët më të freskëta, gjithmonë me një krem mbrojtës.

Po në lidhje me ujin e kripur? Ju mund të jeni të qetë: një notim në det nuk ndikon te vaksina dhe nuk gjeneron ndonjë efekt të ri të padëshirueshëm./

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close