Shkencëtarët zbulojnë avuj uji në atmosferën e hënës së Jupiterit

Astronomët kanë zbuluar kohët e fundit prova të avujve të ujit në atmosferën e hënës së Jupiterit, Ganymede, gjë që i bën shkencëtarët të besojnë se këto prova mund të ofrojnë njohuri të reja mbi banueshmërinë e mundshme të “sistemeve ekzoplanetare si ajo e Jupiterit”, tha NASA në një njoftim për shtyp.

Ganymede, hëna më e madhe në sistemin diellor, ka qenë nën vëzhgimin e Teleskopit Hapësinor Hubble që nga vitet 1990. Përdorimi i të dhënave të arkivuara, si dhe të dhënave të reja të botuara në revistën, Nature Astronomy, ndihmuan shkencëtarët të shqyrtojnë praninë e avujve të ujit gjatë dy dekadave të fundit.

Sipas NASA-as, hëna përmban më shumë ujë sesa të gjithë oqeanet e Tokës së bashku. Sidoqoftë, temperaturat atje janë aq të ftohta saqë çdo ujë në sipërfaqe është i ngrirë i ngurtë dhe shkencëtarët vendosën që për shkak të temperaturave të ngrirjes, avujt e ujit nuk mund të vinin nga avullimi i asnjë oqeani nëntokësor.

Lorenz Roth i Institutit Mbretëror të Teknologjisë KTH në Stokholm, Suedi, udhëhoqi ekipin që analizoi oksigjenin atomik të Ganymede.

“Deri më tani, vetëm oksigjeni molekular ishte vërejtur,” tha Roth. “Kjo prodhohet kur grimcat e ngarkuara shkatërrojnë sipërfaqen e akullit. Avulli i ujit që ne matëm tani buron nga lartësimi i akullit i shkaktuar nga ikja termike e avullit të ujit nga rajonet e ngrohta të akullta.”

Ndërsa provat nuk forcojnë ndonjë informacion në lidhje me potencialin e hënës për jetë, ato u sigurojnë shkencëtarëve depërtim në atmosferën e hënës, historinë dhe evolucionet e planetëve të tjerë gjigandë të gazit.

Zbulimi gjithashtu i jep informacion shtesë një misioni të planifikuar të njohur si JUICE, i cili qëndron për “JUpiter ICy moons Explorer”. Misioni është planifikuar nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) dhe planifikon të nisë në 2022.

/Përgatitur nga proinformacion.com

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close