Garda Praetoriane

29 Korrik 238 – Romë; Garda Praetoriane vërshon në pallat kap bashkë-perandorët Pupienus dhe Balbinus, i tërheq zvarrë nëpër rrugë dhe i ekzekuton. Në të njëjtën ditë, Gordian III, 13 vjeç, shpallet perandor. Fjala ‘Praetorian’ nga ‘prae’ ‘para’, ‘prijës’ ‘priatarë’ para-rojë ose truprojë, forcë e krijuar në vitin 27 pes nga Augustus, themelues i perandorisë romake. Kur Konstandini i Madh, sulmoi Italinë në vitin 312, ai u ndesh në Urën Milvian me ushtrinë e Maxentius që përbëhej nga praetorë. Më vonë në Romë, Konstandini fitimtar e shpërndan përfundimisht këtë roje, duke shënuar fundin e praetorianëve dhe fillimin e një epoke të re të perandorisë romake./Kalendari Enciklopedik Shqipëtar

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close