Çfarë është melanoma okulare?

ATSH/ – Një neoplazi e rrallë dhe shumë e rrezikshme për shëndetin dhe jetën e syve është melanoma okulare.

Çfarë është dhe a mund të lidhet me ekspozimin në diell?, shkruan pazienti.it.

Melanoma e syrit është një tumor malinj i kokërdhokut dhe është tumori më i shpeshtë malinj i syrit, edhe pse për fat të mirë nuk prek shumë njerëz.

Neoplazmat e syve janë, në fakt, sëmundje të rralla.

Nuk ka simptoma të veçanta, që prekin koroidin (tunikën e syrit) dhe retinën, pra muret e pasme të syrit; ajo manifestohet me simptoma vetëm kur melanoma e syrit vjen në një farë mënyre për të kompromentuar shikimin qendror dhe periferik.

Prania e tumorit vërehet gjatë një ekzaminimi të syrit ose kur tumori është në një fazë të avancuar. Nëse, sidoqoftë, është shumë afër makulës, e cila është zona e retinës që shërben për shikimin qendror, është e qartë se simptoma vizuale është më e hershme atje.

Mund të ketë një mjegullim të shikimit dhe shfaqjen e një skotome, e cila është një zonë gri ose e zezë në fushën e shikimit.

Kur flasim për melanoma në përgjithësi (siç është melanoma e lëkurës) i referohemi mbi të gjitha ekspozimit ndaj dritës së diellit dhe, në veçanti, rrezeve ultraviolet A dhe B.

Prandaj, ekspozimi ndaj diellit, i cili është faktori më i rëndësishëm i rrezikut për melanomën e lëkurës, është dyshuar gjithmonë edhe për melanomën e syrit, por asnjëherë nuk është vërtetuar me dëshmi shkencore.

Në çdo rast, kur ekspozohet në diell, syri duhet të jetë gjithmonë i mbrojtur.

Faktorë të tjerë të rrezikut mund të jenë pak përkatësia etnike, veçanërisht ata me lëkurë të ndritshme dhe sy të çelët (iris i lehtë), dhe një predispozitë të caktuar familjare.

Trajtimi mund të jetë radikal ose konservativ, gjithçka varet nga faza në të cilën ndodhet tumori.

Nëse tumori është shumë i avancuar, fatkeqësisht ai shkon të veprojë me enuklezimin e pjesës fillestare të nervit optik, i cili mund të jetë një mënyrë e përhapjes së tumorit.

Nëse nuk jeni në një fazë të avancuar, bëhet një terapi konservative, duke iu drejtuar qendrave shumë të specializuara.

Metoda më e përdorur është radioterapia; më pak invazive është ajo e bërë me protone të përshpejtuar, e cila kërkon një grup instrumentesh shumë komplekse.

Në raste të tjera, pllaka radioaktive gjithashtu mund të aplikohen, me operacion. Për fat të keq nuk ka asnjë kimioterapi për melanomën e syrit.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close