“9 gusht 378: dita e barbarëve”.

Ky është titulli i një eseje nga prof. Barbero, i cili kujton atë që ndodhi atë ditë të zymtë pranë Adrianopojës, në Turqinë e sotme Evropiane, ku u zhvillua një betejë e cila, si ato të Waterloo ose Stalingrad, do të kishte ndryshuar rrjedhën e historisë botërore, duke shkaktuar zinxhirin e ngjarjeve që prej andej rreth shekulli do të kishte çuar në rënien e Perandorisë Romake të Perëndimit.
Këtu trupat romake të komanduara nga perandori Valens u përballën me ata të gotëve të Fritigernos, të cilët disa vjet më parë kishin kaluar Danubin duke ardhur nga Lindja për të kërkuar mbrojtjen e romakëve nga hunët.
Në fakt, në një shkallë hipotetike të barbarisë, kjo e fundit nuk kishte rivalë! Njerëz me origjinë tartare, ata e kishin origjinën në stepat e pafundme të Azisë qendrore dhe, sipas historianit Ammiano Marcellino, “ata nuk ishin në gjendje të dallonin të keqen nga e mira, si kafshët”.
Sipas tij, në fakt, ata u çiftuan në mënyrë të çrregullt, duke gjeneruar pasardhës të shumtë, faqet e të cilëve ishin gdhendur që kur ishin foshnje për të krijuar ato plagë që i bënin fytyrat e tyre kaq të neveritshme.
Ata ushqeheshin me mish të papërpunuar të pjekur midis kofshëve dhe kurrizin e kuajve që hipnin zbathur, aq sa jo më kot “tartari” i sotëm quhet i tillë.
Nën nxitjen e kësaj hordhie të egër, gotëve, të cilët kishin qenë tashmë në rrugën e qytetërimit romak për ca kohë, iu desh vetëm të kërkonin mbrojtje duke u pranuar në territoret e Perandorisë.
Valenët hezitues i konsideruan ata si një burim të mundshëm për sa i përket armëve për bujqësinë dhe ushtrinë, duke lejuar mbërritjen e tyre megjithëse në kushte të caktuara, të tilla si çarmatimi i tyre dhe konvertimi në Krishterizëm.
Sidoqoftë, ishte për të ardhur keq që situata shpejt doli jashtë kontrollit, sepse kalimi i lumit të madh u bë në një mënyrë kaotike, e cila parandaloi numërimin e ardhjeve të reja (shumë më të shumta nga sa pritej) dhe çarmatimin e tyre.
Zyrtarët e korruptuar rishitën më pas në tregun e zi produktet ushqimore të destinuara për ta në tregun e zi, me rezultatin që nuk u lanë Gotëve metoda të tjera përveç grabitjes dhe plaçkitjes për të mbijetuar.
Fshati u shkatërrua shpejt, ndërsa guvernatori Lupicino kishte idenë e keqe të ftonte Fritigerno dhe gjeneralët e tij në drekë me pretekstin e gjetjes së një marrëveshjeje, por në realitet për t’i vrarë ata me tradhti.
Duke ikur mrekullisht nga gracka, shefit barbar nuk i mbeti gjë tjetër veçse t’i shpallte luftë romakëve tradhtarë.
Kështu arritëm në atë ditë fatale të Augustit, në të cilën romakët u rreshtuan me këmbësorët e përbërë nga rreth 15,000 trupa në qendër dhe kalorësia në të dy krahët kundërshtoi një popull të tërë, me burra me veshje luftarake, gra dhe fëmijë të fshehur në streha e një rrethi të madh të bërë me qerre.
Fritigern me dinakëri u mbështet nga negociatat paraprake, duke e ditur se kalorësia e tij do të kthehej në bazë pak më vonë, pasi kishte shkuar për të kërkuar ushqim pa dijeninë e romakëve.
Pas një dite muhabeti të padobishëm dhe me ushtritë e rraskapitura tashmë nga vapa, ja që kalorësia e Gotëve, të cilët ishin ngjitur në shtratin e lumit Tudza, duke shmangur kështu zhurmën, doli papritur pas atij romak dhe sulmoi pa e menduar ..
Sa hap e mbyll sytë shpërtheu një përleshje e furishme, ku për një moment kalorësia romake dukej se kishte përparësinë, duke i kthyer kundërshtarët e tyre prapa.
Sidoqoftë, ishte për të ardhur keq që nuk u ndoq nga këmbësoria, e pushtuar nga numri i armiqve, aq sa kalorësit trima romak shpejt kuptuan me tmerr se pas tyre nuk ishin “tonat”, por një tufë kundërshtarësh që kishin u mbyllën me pinca mbi ta, gati për t’i bërë copë -copë, ashtu siç e kishin asgjësuar tashmë këmbësorinë.
Që nga ajo ditë e tutje të gjitha gjurmët e Valente u humbën, sikur të ishte zhdukur fjalë për fjalë në ajër.
Kështu u konsumua Waterloo i Romakëve: e paimagjinueshme kishte ndodhur, barbarët kishin fshirë!
Që atëherë ekuilibri i fuqisë do të ishte përmbysur, me gotët që po ndikonin gjithnjë e më shumë në perandorët e ndryshëm, të cilët, si zgjidhje të problemit, nuk do të kishin gjetur asgjë më të mirë sesa t’i drejtonin ata drejt një Perëndimi të konsideruar deri tani si të largët dhe të pavarur. entitet, sado i shpenzueshëm për orekset, për shembull, i komandantit Visigotik Alaric, autor i thesarit tragjik të Romës në 410.
P.s.: Në mungesë të imazheve simbolike të Betejës së Adrianopojës, piktura “The Sack of Rome by the Visigoths”, nga Joseph Noël Sylvestre, 1890, Musée Paul Valéry, Sète, France e shoqëron këtë shkrim.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close