Sondazh paneuropian: Respekt i madh për kancelaren Merkel

FILE PHOTO: German Chancellor Angela Merkel holds a roll of paper that will go inside a time capsule during the 750th city anniversary celebrations in Burgergarten, in Templin, Germany September 10, 2021. REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

ATSH-DPA/ – Një raport i ri i bazuar në sondazhin e kryer në 12 shtete të BE-së sugjeron se kancelarja në largim e Gjermanisë, Angela Merkel, është shumë e respektuar dhe se do të mund të kishte më shumë konflikte në botë nëse ajo nuk do të ishte në detyrë.

Sondazhi, i cili u krye nga Këshilli Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë (ECFR), sugjeron se mbi një e treta e evropianëve favorizojnë më shumë udhëheqjen gjermane brenda BE-së.

Tridhjetë e gjashtë për qind e të pyeturve thanë se ”i besojnë Gjermanisë në politikën ekonomike dhe financiare dhe 35 për qind thanë se i besojnë Gjermanisë për të mbrojtur të drejtat e njeriut”.

Vetë gjermanët, megjithatë, duket se kanë rezerva në lidhje me rolin e tyre brenda BE-së, dhe u zbulua se ishin pesimistë për Gjermaninë dhe statusin e saj në botë.

ECFR zbuloi se më shumë se gjysma, ose 52 për qind e gjermanëve tani mendojnë se “epoka e artë” e vendit të tyre ka mbetur pas.

Në të gjithë Evropën, besueshmëria e Gjermanisë si një udhëheqëse e mundshme gjeopolitike është e ulët, pasi vetëm rreth një e pesta e qytetarëve në vendet anëtare të anketuara besojnë se Gjermania mund të udhëheqë BE-në në marrëdhëniet e saj me Rusinë.

Edhe më pak, 17 për qind, mendojnë se Berlini mund të mbrojë interesat e BE-së kur të merret me Kinën, ndërsa vetëm 25 për qind besojnë që Gjermania të merret me marrëdhëniet e Brukselit me Uashingtonin.

Vetë Merkel vazhdon të respektohet shumë, pavarësisht nga mbrojtja që u bëri ajo masave shtrënguese pas përplasjes financiare të vitit 2008 dhe trajtimit të krizës së refugjatëve në vitin 2015.

Raporti sugjeron që qytetarët e BE-së besojnë se do të kishte më shumë konflikte ndërkombëtare nëse Merkel nuk do të ishte kancelare, një mendim që ishte më i fortë në Spanjë, Holandë dhe Portugali.

Dhe ajo konsiderohet si një kandidate potenciale e fortë për presidencën e BE-së në të ardhmen, duke u parë si një forcë bashkuese.

Raporti i ECFR-së “Përtej Merkelizmit: Çfarë presin evropianët nga Gjermania pas zgjedhjeve”, argumenton se qeveria e ardhshme gjermane do të duhet të japë ide të qarta për të luftuar shkeljen e shtetit të së drejtës brenda BE-së.

Gjithashtu do të duhet të punojë shumë për të ruajtur besimin që Gjermania ka fituar gjatë epokës së Merkelit.

Sondazhi i ECFR-së mbuloi 12 shtete anëtare të BE -së të cilat kanë një popullsi të kombinuar prej 300 milionë banorësh dhe përbëjnë 80 për qind të PBB-së së unionit.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close