OKB: Gjatë 2019-2020 gratë humbën 54 milionë vende pune

ATSH-ANSA/ – Në nivel global, gratë humbën 54 milionë vende pune gjatë viteve 2019-2020, sipas organizmit të Kombeve të Bashkuara ”UN Women”.

Ato preken në mënyrë disproporcionale nga ndotja e mjedisit, por gjithashtu përjashtohen nga vendimmarrja për politikat dhe financimet për të adresuar emergjencat, përfshirë atë të pandemisë.

Edhe pse ata kanë qenë në krye të përgjigjes ndaj Covid-19, që përbëjnë 70% të punonjësve shëndetësorë, ato aktualisht mbajnë vetëm 24% të vendeve në task forcat Covid-19 që koordinuan përgjigjen në të gjithë botën.

Për të nxjerrë në pah sesi pandemia “ka përkeqësuar pabarazitë gjinore sipas dokumentit të paraqitur nga organi i Kombeve të Bashkuara për barazinë gjinore i zhvilluar nga mbi 100 ekspertë ndërkombëtarë, deri në fund të vitit 2021, punët e burrave do të rifillojnë, por ende do të ketë 13 milionë më pak gra të punësuara”.

Për ta zgjidhur këtë kriza ”UN Women” kërkon rritjen e investimeve publike për ndihmë dhe infrastrukturë sociale, sigurimin sistematik të përfaqësimit të grave në strukturat dhe mekanizmat e pjesëmarrjes së publikut që adresojnë ndryshimet klimatike dhe përgjigjen ndaj emergjencave, financimin për organizatat e të drejtave të grave dhe shfrytëzimi i potencialit të tranzicionit drejt qëndrueshmërisë mjedisore, që mund të krijojë deri në 24 milionë vende të reja të gjelbra pune.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close