“Njeriu me maskë të hekurt”

Punime të ndryshme teatrore dhe rreth dyqind romane dhe ese janë shkruar për “Njeriu me maskë të hekurt”, por edhe filma të shumtë, i fundit prej të cilëve me Leonardo Di Caprio si aktorin më të famshëm.

Ajo që mund të duket për shumicën e njerëzve protagonist i një historie të trilluar, megjithatë është një personazh që ka ekzistuar vërtet, edhe nëse një seri e tërë legjendash për të duhet të demaskohen se, për arsye të arkave, Hollywood -i është ndërtuar mbi të, si shkrimtarët e rëndësishëm. si Dumas, në “Viscount of Bragelonne”, dhe Volter, në “Le siècle de Louis XIV” të tij.

Është e vërtetë se ka shumë pak siguri për identitetin e njeriut të fshehur pas asaj maske që vdiq në burgun parizian të Bastille në nëntor 1703 në moshën gjashtëdhjetë vjeç, nga të cilët tridhjetë e katër të fundit i kaluan në paraburgim.

Ai u pa për herë të parë në 1687 në Grasse, në Alpet-Detare, kur gjatë një ndalese në transferimin e tij të gjatë nga kalaja e Exilles në atë të ishullit Santa Margherita, përballë Kanë, ai doli për të marrë një frymë ajri nga karrigia e sedanit që e mbante nën mbikëqyrjen e dyzet rojeve, me urdhër ta qëllonin në kokë nëse fliste për të thënë diçka përtej nevojave të tij themelore.

Për habinë e atyre që e gjetën përballë, fytyra e tij ishte e mbuluar nga një maskë hekuri, e cila binte në sy në një trup atletik dhe më të gjatë se mesatarja.

Ai udhëtoi me rojtarin e tij, Imzot de Saint-Mars, ish-musketier dhe mik i Dartagnan, i cili në 1665 ishte emëruar guvernator i kalasë së Pinerolo, atëherë një enklavë franceze në Piemonte, para se të kalonte në Exilles, pastaj në Santa Margherita dhe më në fund në Bastille, duke filluar nga 1698.

“Mbreti i Diellit” kishte rregulluar që vetëm ai të kishte kujdestarinë e atij të burgosuri të çuditshëm, i cili e ndiqte atë sikur të ishte një qen në treshe, duke u trajtuar prej tij me gjithë respektin e duhur me kusht, megjithatë, që ai të respektonte një numër rregullash, para së gjithash ai i shfaqjes gjithnjë të të huajve me fytyrë të maskuar dhe ruajtja e fshehtësisë më absolute për identitetin e vet, në dhimbjen e vdekjes.

Edhe pas vdekjes së tij, dhoma që ai zinte në Bastille u zbraz dhe u lye, dyshemeja u rindërtua dhe mobiljet u dogjën, kështu që nuk mbeti kujtimi më i vogël i tij, për të cilin megjithatë ai filloi të fliste hapur vetëm pas zhdukjes së Louis XIV duke qarkulluar hipotezat më të ndryshme mbi identitetin e tij.

Nëse Volteri, për shembull, pohonte se ai ishte vëllai natyror i Mbretit të Diellit, fryti i nënës së tij Anna e dashurisë kurorëshkelëse të Austrisë me Kardinal Mazarin, të tjerët pohuan se ai ishte edhe binjaku i tij.

Këto hipoteza, megjithatë, duket se janë të pabaza, vetëm sepse në atë kohë lindja e mbretëreshave u zhvillonte para një auditori të madh të përbërë nga mjekë, mami, shokë dhe priftërinj, të cilët duhej të dëshmonin se i porsalinduri ishte me të vërtetë fryti të asaj barku mbretëror.

Gjithashtu përjashtohet fakti që ai ishte një bir natyral i Luigjit XIV, sepse sovrani pjellor i fëmijëve të lindur nga marrëdhëniet kurorëshkelëse kishte gjashtëmbëdhjetë, të gjithë të njohur, dhe për këtë arsye nuk është e qartë pse ai duhej ta kishte fshehur të shtatëmbëdhjetën.

Historianët bashkëkohorë janë mjaft të prirur për ta identifikuar atë fatkeq me një nga të burgosurit jo shumë të pranishëm në kështjellën Pinerolo gjatë qeverisjes së zotit de Saint-Mars, të gjithë të njohur në mënyrë të përsosur.

Midis tyre, përveç të vdekurve dhe të çmendurve, emri i Eustache Dauger është më i mundshmi.

I arrestuar në Calais në 1669, ky i fundit u dërgua në Pinerolo nën masa të jashtëzakonshme sigurie, ndoshta sepse ishte në dijeni të ndonjë sekreti të papërshkrueshëm shtetëror që ndoshta lidhej me sfondin e traktatit Douves, të nënshkruar kohët e fundit midis Francës dhe Anglisë.

Në Pinerolo, Dauger u vu në shërbim të një të burgosuri tjetër të shquar, ish-Ministrit të Financave, Nicolas Fouquet, i cili ra jashtë favorit të Mbretit dhe u dënua të vuante një dënim të përjetshëm në atë vend të largët, në mënyrë që ai të mos fliste rreth gjithçkaje që ai e dinte në raundin e korrupsionit dhe ryshfeteve, të cilat, së bashku me të, kishin përfshirë kardinalin e fuqishëm Mazarin dhe, në fund të fundit, edhe Mbretin.

Prandaj është e mundur që dy të burgosurit, në muhabetin e tyre, shkëmbyen zbulime të ndezura që, nëse Fouquet e çonte veten te varri në 1680, në vend të kësaj e dënonte Dauger -in me një vdekje virtuale.

Në fakt, në mënyrë që ai të mos u tregonte të burgosurve të tjerë ose rojeve të burgut sekretet e tij dhe të shokut të tij, u përhap lajmi se ai ishte liruar, kur në vend të kësaj u vendos të vidhej identiteti i tij duke mbuluar fytyrën me atë maskë.

Kështu ndodhi që në njëzet vitet e fundit të ekzistencës së tij, për ata pak që kishin të bënin me të, ai ishte “le burgnier dont le nom ne se dit pas” (domethënë, “i burgosuri emri i të cilit nuk shqiptohet”) më i njohur nga pasardhësit si “Njeriu me Maskë të Hekurt”./Kalendari Enciklopedik Shqipëtar

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close