ulius dhe Pataputian marrin çmimin Nobel për Mjekësinë 2021

ATSH–DPA/ – David Julius dhe Ardem Pataputian fituan sot çmimin Nobel në Mjekësi për vitin 2021.

”Ata e fituan këtë çmim punën e tyre se si nxehtësia, të ftohtit dhe forca mekanike mund të shkaktojnë impulse nervore”, njofton instituti suedez ”Karolinska”.

”Dy biologët molekularë identifikuan lidhjet e munguara në kuptimin tonë të ndërveprimit kompleks midis shqisave tona dhe mjedisit”, shtoi ai.

Shkencëtari amerikan Julius filloi punën e tij pioniere duke përdorur kapsaicin, një përbërës i athët në djegës që shkakton një ndjesi djegieje.

Kjo çoi në zbulimin e një sensori në mbaresat nervore të lëkurës që i përgjigjet nxehtësisë.

Ndërkohë, Pataputian, i lindur në Liban, ka përdorur qeliza të ndjeshme ndaj presionit për të zbuluar një klasë të re të sensorëve që i përgjigjen stimujve mekanikë./

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close