Njerëzit janë më të lumtur pa media sociale

ATSH/ – Duket se qëndrimi larg Facebook-ut për të paktën një javë na bën më pak të stresuar.

Në fakt, sipas një studimi të kryer nga ”Happiness Institute” në Kopenhagë, mospërdorimi i rrjeteve sociale do t’ju ​​ndihmonte të ndiheni më të lumtur, shkruan pazienti.it.

Në veçanti, rezultatet e sondazhit sugjerojnë se si eliminimi i përdorimit të medias sociale nga jeta jonë e përditshme jo vetëm që do të përfitonte disponimin, por do të zvogëlonte ndjenjat si zemërimi dhe vetmia.

Çfarë nxori në pah sondazhi?

Gjatë sondazheve, studiuesit danezë shqyrtuan zakonet e gati 1 000 vullnetarëve. Rreth gjysmës së atyre që morën pjesë në sondazh iu kërkua të “shkëputeshin” nga Facebook për një javë, ndërsa gjysma tjetër e vullnetarëve vazhduan të përdorin median sociale.

Kaluar këtë javë të “agjërimit” nga media sociale, studiuesit u kërkuan vullnetarëve të të dy grupeve të shprehnin lumturinë dhe kënaqësinë e tyre, duke i matur ato në një shkallë nga 1 në 10.

Rezultatet e studimit treguan se ata që vazhduan të përdorin Facebook dhanë një përgjigje mesatare prej 7,67 para testit dhe 7,75 pas: praktikisht e pandryshuar.

Përkundrazi, grupi i përbërë nga ata që shmangën median sociale për një javë ishte padyshim më i lumtur se më parë, duke shkuar nga 7,56 kur ata ishin ende duke përdorur Facebook, në 8,12, java në të cilën u zhvillua kërkimi, pra një ndryshim i rëndësishëm statistikor.

Studiuesit danezë nuk e fshehën “befasinë” për një ndryshim kaq të papritur në shkallën e kënaqësisë së të anketuarve.

Për më tepër, grupimi jo Facebook raportoi rritje të jetës shoqërore “në botën reale” dhe më pak ndjenja të vetmisë. Nëse para testit 81% e këtij grupi e përcaktonin veten si “të lumtur”, pas testit përqindja u rrit në 88%.

Për më tepër, ata në Facebook kanë 55% më shumë shanse të ndihen të stresuar: mbase mund të jetë e mjaftueshme për të harruar ekzistencën e rrjeteve sociale për disa ditë dhe për t’u kthyer përsëri në një jetë “të vërtetë” shoqërore, për të zvogëluar stresin e jetës së përditshme.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close