Shoqnia Bashkimi

Shoqnia Bashkimi u themelua n’janar te 1899,n’Shkodër. Ku 10 vjet pasi ishte kthy nga mergimi, Abati i Mirditës, Imzot Prenk Doçi, themeloi shoqnine me qellime kulturore-letrare.

Duke qane se shoqnite komtare nuk ishin te lejume, u hap nan petkun e nji shoqnie fetare.Kjo shoqata dha ndimese te madhe per botimin e nji numri tekstesh shkollore ne gjuhen shqipe dhe te fjalorit shqip-italisht Bashkimi ne 1908, edhe sot e ksaj dite, fjalori ma i mire i dialektit gegë. Rreth tij u mblodh ajka e klerit katolik shqiptar, Imzot Jak Serreqi, Imzot Lazër Mjeda, Dom Ndoc Nikaj, Atë Gjergj Fishta, Dom Ndre Mjeda, Atë Pashk Bardhi, Dom Mark Shllaku, Dom Dodë Koleci, Atë Ambroz Marlaskaj, e ma vonë, Luigj Gurakuqi. Përshkruhet rendi i ditës në nji mbledhje të Shoqnise si vijon:

  1. Botimi i nji fjalori
  2. Detyrimi i anëtarëvet me i dërgue korrespondenca shtypit shqiptar jashtë vendit
  3. Botimi i nji të përkohshmeje javore ose mujore
  4. Qandrimi i “Bashkimit” ndaj përpjekjeve për unjisimin e alfabetit

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close