Portali malazez ,”portalanalitika.me”:Mbreti i Serbisë ,Aleksandar Karagjorgjeviq fliste se ai ishte me origjinë katolike shqiptare – Kelmendas

Për familjen mbretrore serbe Karagjorgjeviq,ka një kohë tashmë që shkruhet se ishte me prejardhje shqiptare nga ato të fisit kelmendas.Dhe kjo e dhënë nuk është ndonjë krijesë qefi e dikujt porse ka dokumente që e dëshmojnë këtë?

Me këtë temë janë marrë mediat nga rajoni si :Kroacia ,Serbia dhe Mali i zi……..

Një nga to është portalanalitika.me nga Mali i zi i cili u mor e këtë temë dukee zhvilluar atë nën titullin “Mbreti Aleksandar Karagjorgjeviq tha se ai ishte me origjinë katolike shqiptare – Klimenti”
Në textin që vijon është përkujtuar se më 9 tetor 1934, Mbreti i Jugosllavisë, Aleksandar Karagjorgjeviq , u vra në Marsejë.
Ai ishte djali më i vogël i mbretit Pjetër dhe Princeshës Zorka, vajza më e madhe e mbretit malazez Nikolla.

Po aty shkruan :”Pak dihet se ai fliste (atë që konfirmojnë burimet historike) se ishte me origjinë Klement (Kelmendi) pra shqiptar katolik.

Në koleksionin e Andrija Luburiq në Arkivat e Serbisë, u gjet regjistri i mëposhtëm, i bërë më 24 korrik 1940:

“Në vitin 1933, mbreti Aleksandër i tha një prijëtari shqiptar:” Unë dhe babai im, Qeveria dhe Shtabi i Përgjithshëm duhet të falënderojmë për jetën tonë që ne jemi Klementë/Kelmend. Një fis shqiptar donte të na vriste, por ata nuk guxuan sepse Klementi porositi ata të mos prekin nipin e tyre Mbretin Pjetër, sepse ata do të marrin gjakun. Këta kanë hequr dorë ‘. (Milorad Bošnjak dhe Slobodan Jakovljević, Karađorđević – Historia e Fshehur, Lio, Gornji Milanovac, 2006, f. 37)

Por, sa i përket shkencës, gjërat janë të qarta – gjyshi i Karagjorgjes ishte një shqiptar katolik, Analitika mbi këtë publikoi tekstin “Mit është se Karagjorgje Petroviq ishte me origjinë nga Vasojeviqët”. Teksti paraqet burime historike të klasit të parë nga koha kur Karagjorgje ishte ende gjallë.

Karagjorgjeviqët festuan Shën. Klementin e Romës, por në 1890 ata ndryshuan lavdinë e tyre dhe filluan të festonin Shën. Andrej Prvozvanog.

Shihni gjithashtu faksimilen e faqes 37, nga libri i boshnjakëve dhe Jakovljeviqve,shkruan në portalanalitika.me.

Për shumë kë mund të jetë e çuditshme kjo,por shqiptarët janë njohur për krijimin e shteteve tjera në dëmin e vet siç është rasti me :Greqinë,Turqinë,Malin e Zi,Maqedoninë,edhe Bullgarinë e Italinë,dhe Serbinë.Për këto ka fakte historike që tregon se njerëzit kyç të këtyre përpjekjeve shtetformuese ishin persona me prejardhje shqiptare-shqiptar.

Përgatitur nga Xhelil Arifi /LSh


 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close