Astma te fëmijët: si ta njohim dhe çfarë duhet pasur parasysh?

ATSH / – Kollitja dhe mungesa e frymëmarrjes janë ndër shenjat kryesore të astmës, por, mes sëmundjeve sezonale dhe koronavirusit që ende qarkullon, mund të jetë e vështirë t’i identifikosh ato në mënyrë të duhur, veçanërisht te fëmijët, shkruan pazienti.it.

Sidoqoftë, zbulimi i hershëm i sëmundjes është thelbësor në mënyrë që të jeni në gjendje të aplikoni menjëherë terapinë më të përshtatshme për një jetë paqësore.

Astma: si shfaqet?

Shkaku i astmës është inflamacioni i traktit respirator që çon ajrin në mushkëri. Këto kanale (të quajtura bronke ose bronkiole) nganjëherë irritohen për shkak të alergeneve (të tilla si marimangat e pluhurit, barit ose flokëve të kafshëve) por edhe për shkak të infeksioneve virale, tymit të cigareve dhe ndotjes së ajrit për shkak të grimcave.

Njohja e simptomave të astmës tek fëmijët është shumë e rëndësishme sepse u lejon atyre të ndërmarrin terapinë më të përshtatshme sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo përfshin kollë të vazhdueshme, madje edhe në gjumë, dhimbje në gjoks dhe vështirësi në frymëmarrje.

Si shërohet astma?

Ilaçet afatgjata dhe ato të administruara gjatë një sulmi astmatik janë thelbësore për menaxhimin e simptomave dhe udhëheqjen e një jete normale.

Përveç ilaçeve (kortikosteroidet e thithur dhe bronkodilatatorët), megjithatë, është gjithashtu e rëndësishme të punoni në aktivitetin e frymëmarrjes dhe të mësoni një sërë ushtrimesh të frymëmarrjes për astmatikët.

Në fakt, përmirësimi i frymëmarrjes nënkupton përmirësimin e aftësisë së mushkërive për të marrë dhe lëshuar ajër dhe, rrjedhimisht, edhe cilësinë e gjumit dhe shëndetin e dikujt në përgjithësi.

Kriza e astmës: çfarë të bëni

Njohja e një sulmi të astmës tek një fëmijë mund të jetë me rëndësi jetike. Kjo situatë kërkon, në fakt, veprim të menjëhershëm, por për të vepruar në kohë është thelbësore të njihni të gjitha shenjat tipike.

Siç shpjegohet më hollësisht sulmet e astmës janë përgjithësisht të papritura ose, më rrallë, ndodhin pas një përkeqësimi të simptomave.

Nëse pas dhjetë minutash simptomat nuk përmirësohen, duhet të telefononi ambulancën.

Astma dhe mënyra e jetesës: çfarë sporti duhet ndjekur?

Sa i përket një stili jetese sa më të shëndetshëm, është mirë që fëmija të angazhohet në aktivitet fizik të pakufizuar për aq kohë sa, kushtet themelore respektohen, sëmundja mbahet nën kontroll dhe marjen e një pajisje dhe ilaçe sipas nevojës.

Fëmija që vuan nga astma mund të praktikojë çdo lloj aktiviteti sportiv, por astma e shkaktuar nga stërvitja nuk duhet të nënvlerësohet, kryesisht për shkak të hiperreaktivitetit bronkial, të shkaktuar nga ajri i ftohtë i thithur nga goja dhe jo nga hunda./

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close