Audituesit zbulojnë katër miliardë euro shpërdorime në BE

ATSH-DPA/ – Bashkimi Evropian shpenzoi gabim gati 4,0 miliardë euro (4,6 miliardë dollarë) në vitin buxhetor 2020, sipas një vlerësimi të Gjykatës Evropiane të Audituesve (ECA), i publikuar sot.

ECA kontrollon nëse buxheti i BE-së është shpenzuar në përputhje me rregullat e bllokut.

Shpenzimet e gabuara mund të ndodhin si rezultat i gabimeve të kontabilitetit ose kur fondet shkojnë drejt diçkaje tjetër nga ajo për të cilën janë menduar. Në raste të rralla është edhe për shkak të mashtrimit.

”Përqindja e fondeve të pashpenzuara ishte 2,7 e totalit të shpenzimeve prej 147,8 miliardë eurosh të ekzaminuara në auditim, gjerësisht në nivel me vitet e fundit”, vunë në dukje audituesit.

”Shumica e rasteve të audituara kanë ardhur deri te gabimet në procesin e prokurimit nuk janë mashtrime”, thuhet në raport.

“Gabimet që auditorët tanë gjetën më shpesh ishin pretendime për kosto të papërshtatshme, projekte, aktivitete ose përfitues të papërshtatshëm, gabime në prokurimin publik dhe ndihmën shtetërore dhe mungesa e dokumentacionit mbështetës”, vuri në dukje raporti.

Raporti gjithashtu shënoi sfidat përpara në programin e rimëkëmbjes së Covid-19 prej 1,8 miliardë eurosh.

“Gjatë shtatë viteve të ardhshme, BE do të shpenzojë dukshëm më shumë se në periudhën e mëparshme të programit”, vuri në dukje raporti.

“Të 27 vendet anëtare ranë dakord për një program të rimëkëmbjes COVID-19, i cili do të financohet nga emetimi i borxhit publik. Ky vendim shënon një ndryshim të madh në financat e BE-së. Ai sjell një nevojë të dukshme për kontrolle efektive se si shpenzohen paratë e BE-së”, paralajmëruan audituesit./

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close