Amazona përjeton shpyllëzimin më të madh në 15 vjet

Illegal deforestation found in the indigenous Uru-Eu-Wau-Wau territory. This area of ​​deforestation was discovered on December 15th 2019 during the first surveillance made by the Uru-eu-wau-wau after the drone course funded by WWF’s Amazon Emergency Appeal.
Drones are to be used to monitor deforestation, invasion and land grabbing. The Uru-Eu-Wau-Wau people received drone piloting training in a partnership between Kanindé Ethno-Environmental Defense Association and WWF. From the funds raised from WWF’s Amazon Emergency Appeal WWF donated 14 drones and trained 55 people to operate them during a training course in December 2019 held in Rondônia.
The Indigenous Uru-Eu-Wau-Wau territory in Rondônia measures 1,867,117 hectares and is home to the springs of the 17 largest rivers, it is known as “the state water tank”. This Indigenous Land is the most important of Rondônia because of its biodiversity and the economic value of the water available. There are also caves with rock scriptures, endangered animals, flora and fauna that have never been studied. In the history of the Indigenous Land there have been successive invasions by loggers, rubber tappers, farmers, and land grabbers but it suffers in particular from land grabbing and illegal livestock. The invasions intensified from the 1980s and persist to this day. A new wave of invasions has intensified threats to the people of the Uru-eu-wau-wau Indigenous Land since the 2018 election campaign.

Shpyllëzimi në pyjet tropikale të Amazonës në Brazil ka arritur nivelin më të lartë në më shumë se 15 vjet, tregojnë të dhënat zyrtare.

Në një raport të Agjencisë braziliane të Kërkimit Hapësinor (Inpe) thuhet se shpyllëzimi është rritur për 22% në një vit.

Brazili është në mesin e disa vendeve që kanë premtuar se do t’i japin fund shpyllëzimit deri në vitin 2030, gjatë një samiti për klimën, që është mbajtur këtë muaj në Gllasgou të Skocisë.

Në Amazonë jetojnë rreth tre milionë lloje të bimëve dhe kafshëve dhe një milion njerëz indigjenë.

Rajoni shihet si akumulues jetik i karbonit, që ngadalëson ritmin e ngrohjes globale.

Sipas të dhënave të fundit, rreth 13,235 km katrorë pyje kanë humbur gjatë periudhës 2020-2021. Kjo është hapësira më e madhe që nga viti 2006.

Ministri i Mjedisit i Brazilit, Joaquim Leite, tha se të dhënat paraqesin një “sfidë” përpara.

“Duhet të jemi më autoritarë ndaj këtyre krimeve”, tha ai.

Shpyllëzimi i Amazonës është rritur nën presidentin brazilian, Jair Bolsonaro, i cili thuhet se i ka inkurajuar aktivitetet bujqësore dhe minerare në rajon.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close