A jeni të vetdishëm që serbët po na vjedhin edhe qenjen tonë

Shkruan Fahri Xharra

Ç `është kjo heshtje akademike e shqiptarëve , e historianëve shqiptar, e Universiteteve shqiptare, dhe e dreqit të mallkuar? Nuk do të zgjatë shumë dhe në pesëdhjetë vjetshin e ardhshëm ne do të jemi vetëm qenje njerëzore që do të jetojmë vetëm nga instinktet pa asnjë shënim nga e kaluara jonë. Ne do të jemi një zorrë qorre e Ballkanit “ t ‘ardhur rishtas në këto toka si sirianët dhe afganët e ardhur rishtas në Shqipëri.
Serbët po na e vjedhin etnografinë tonë është tema që do e trajtoj sot duke kaluar herëve tjera në lamitë tjera që po vidhen nga serbët, ju premtoj se do të ju bindi që po na e vjedhin edhe qenjen tonë si shqiptar arbëresh, arvanitas, albanë, ilir, iliro-thrakas dhe pellazgë.

Serbët na e vjedhin etnografinë

E shihni këtë eksponat nga “ The Metroplitan Museum of Art Nuk ju dhemb kjo ?

Nuk ju dhemb kjo ?

Veshje e sotme Dukagjini Sot , veshje dasmash në Kosovë

E dini pse serbët janë kundër anëtarësimit të Kosovës në UNESCO ?

E para, se ende e llogarisin Kosovën si të veten dhe e dyta do të dilnin vjedhjet historike që ia kanë bërë Kosovës dhe popullit shqiptar e i kanë paraqitur si të vetat. Një popull i ardhur ,medoemos ai pajiset me të gjitha ato që i gjënë në atë vend.
Serbëve duhet thënë publikisht na keni vjedhur , çdo detaj historik i tyre është i vjedhur . Po kush t`i iu thotë ?

Shëtitja nëpër historiografinë serbe , lundrimi nëpër shkrimet e tyre historike sat ë bëjnë të qeshësh me guximin e tyre piratesk në përvetësimit e çdo gjëje shqiptare por edhe të shtien të mendosh thellë se sa të se sa të heshtur jemi ndaj tyre. Heshtja e jonë ( nga se nuk e kishim edhe mbështetjen ) dikur ishte e kuptueshme , po sot ?
Sot, pse nuk e themi atë që duhet thënë ?

Nejse kur jemi të pirateria historike e historisë shqiptare nga ana e serbëve , nëse pak e shfletojmë se çka ata shkruajnë në botë gati dy shekuj , është e pamundur të mos bindet dikush në gënjeshtrat e tyre. Kujdes , sepse ne ishim të heshtur , ne ishim të manipuluar dhe shpëtimtarin e kërkonim diku tjetër.
Në materialet propagandistike psh. turistike serbe për Serbinë ; për historinë , etnografinë , folklorin çdo gjë është serbe, edhe pse në të vërtetë edhe ai më pak i informuari e sheh nga vjen ai ose ajo “krenari “ serbe.
E shihni këtë veshje tradicionale abreshe nga Hora e Arbëreshe të Italisë ?


Një veshje që është bartur me shekuj nga nëna tek e bija.

Si ndodhi që edhe serbët e paskan të njëjtën, dhe qenka trashëgimi serbe ?
A doni më shumë ?
Referencat:
-http://www.panacomp.net/kosovo-i-metohija/
– “Mondo Albanese” nr, 18 Palermo 1982 ( via Luigj Prendi , Zvicër )

Fahri Xharra, 20.11.21
Gjakovë

4E dini pse serbët janë kundër anëtarësimit të Kosovës në Unesco ? e para, se ende e llogarisin si të veten dhe e dyta do të dilnin vjedhjet historike që ia kanë bërë Kosovës dhe popullit shqiptar e i kanë paraqitur si të vetat. Një popull i ardhur ,medoemos ai pajiset me të gjitha ato që i gjënë në atë vend.
Serbëve e grekëve duhet thënë publikisht na keni vjedhur , çdo detaj historik i tyre është i vjedhur .

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close