Regjimenti Nisei

Regjimenti 442 i Këmbësorisë përbëhej nga amerikanë me origjinë japoneze dhe njihej si “Regjimenti Nisei”, trimëria e të cilit ishte legjendare në teatrin evropian të luftës, veçanërisht në Itali dhe Francë.
Këta ushtarë trajtoheshin si ushtarë të klasit të dytë dhe kishte shumë racizëm dhe pakënaqësi ndaj gjithçkaje japoneze. Ushtarët e këtij regjimenti kaluan një periudhë të gjatë vëzhgimi, duke u përpjekur të identifikonin ndonjë shenjë mosbesnike midis anëtarëve të tij.
442-ti fillimisht u caktua në detyrat e praparojës, duke u kujdesur për kampet gjermane të të burgosurve, por ndërsa lufta u bë më e vështirë në Evropë, ata u dërguan si një njësi sulmi.
Ky regjiment u dërgua në Itali si pjesë e Divizionit të 34-të të Këmbësorisë (Divizioni Red Bull). Ata hynë në luftime në Salerno më 27 shtator 1943, ku kishin zbritur një ditë më parë. Pastaj ata morën pjesë në betejat pranë Volturno dhe Montecassino. Divizioni Red Bull u dërgua më 26 mars në krye të urës së Anzios, ku zhvilloi beteja të hidhura, duke i hapur rrugën Romës. Gjenerali Clark ndaloi 442-tën përpara se të hynte triumfalisht në Romë, për një çështje imazhi, ai nuk donte që italianët dhe bota t’i shihnin japonezët si çlirimtarë të Romës. Ky vendim u kundërshtua nga shumë njerëz, sepse ata kishin fituar më shumë se të drejtën për të marshuar në Romë.
Pastaj 442 u dërgua në shpëtimin e 221 ushtarëve nga Batalioni i 1-të i Regjimentit 141 të Këmbësorisë, të cilët ishin bllokuar në Luginën Biffontaine dhe La Houssiere nga trupat gjermane. Ky batalion i bllokuar u bë i njohur si “batalioni i humbur” dhe Fyhreri kishte lëshuar urdhra të drejtpërdrejtë për të parandaluar shpëtimin e tij. Ishte një sulm gati vetëvrasës. Gjermanët ishin në një pozicion të fortifikuar dhe të mbrojtur mirë dhe 442-të nisën sulmin pa mbështetje artilerie dhe tankesh. Urdhri ishte që të përdornin bajonetën dhe të sulmonin nga përpara. Gjermanët nuk i rezistuan sulmit dhe e braktisën pozicionin. Por 442-ti pagoi një çmim të rëndë. Çlirimi i 221 ushtarëve të “Batalionit të Humbur” i kushtoi jetën 800 burrave.
Ky regjiment konsiderohet si më i dekoruari në historinë e Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close