22 Nëntor 1963- Vritet presidenti amerikan John F. Kennedy

Kennedy ishte duke vizituar Dallasi n, kur rreth orës 12:30 të mesditës u qëllua për vdekje, teksa po udhëtonte në një makinë presidenciale të hapur, së bashku me bashkëshorten Jacqueline, guvernatorin e Teksasit John Connally dhe bashkëshorten e këtij të fundit, Nellie. Si autor i dyshuar i ngjarjes u shpall Lee Harvey Oswald.
Një hetim 10- mujor nga Komisioni Warren, arriti në përfundimin se Osëald kishte vepruar i vetëm, ndërsa në një akt që mbetet ende sot një mister, mafiozi Jack Ruby e vrau Oswald përpara se ky i fundit të mund të dilta para gjyqit. Por në kundërshtim me konkluzionet e Komisionit Warren, Komiteti i Kongresit amerikan për Vrasjet (HSCA), arriti në vitin 1979 në përfundimin se Kennedy “ndoshta ishte vrarë si pasojë e një komploti”.
HSCA pranoi përfundimet e Komisionit Warren, se plagët vdekjeprurëse të Kennedy ishin shkaktuar nga tri goditjet me snajper të Oswald, por ata gjithashtu përcaktuan ekzistencën e një arme zjarri shtesë, bazuar në analizën e një regjistrimi audio, dhe për këtë arsye ekzistencën e një “mundësi të madhe që dy persona të armatosur, të kenë qëlluar atë ditë mbi presidentin”.
Vetë komiteti, nuk ishte në gjendje të identifikonte asnjë individ ose grupim të përfshirë me komplotin e mundshëm. Por HSCA zbuloi se hetimet origjinale federale kishin “të meta serioze”, në lidhje me shkëmbimin e informacionit dhe mundësinë e komplotit.
Bazuar tek raportet hetimore, ata përcaktuan se “të dhënat e besueshme akustike, nuk mbështesin një përfundim se ka pasur një person të dytë të armatosur”, Departamenti i Drejtësisë përfundoi hetimet aktive, dhe deklaroi “nuk është e mundur të identifikohet asnjë dëshmi bindëse, për të mbështetur teorinë e ekzistencës së një komploti në… vrasjen e Presidentit Kennedy”. Megjithatë, vrasja e Kenedit është ende subjekt i një debati të gjerë, duke prodhuar teori të shumta konspiracioni dhe skenare alternative. Një sondazh i realizuar vitin 2013, tregonte se 60 përqind e amerikanëve, besojnë se një grup komplotuesish kanë qenë përgjegjës për vrasjen e bujshme.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close