Ministrja Rizvanolli apelon: Kurseni rrymën, rrezikohet furnizimi e rritja e tarifave

Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli ka kërkuar nga qytetarët që të kursejnë energjinë elektrike gjatë stinës së dimrit, duke shfrytëzuar alternativa tjera për ngrohje.

Rizvanolli në e diskutimit me temë “Dekarbonizimi i sektorit të ngrohjes në Kosovë”, organizuar nga Balkan Green Foundation (BGF), në kuadër të projektit “Bashkëpunimi shumëpalësh për aksionin e transformimit të mjedisit”, shtoi se çmimet e importit të rrymës janë pesëfishuar.

Prandaj sipas saj, nëse nuk kursehet energjia, duke që të rritet eksporti për çka mund të rrezikohet edhe furnizimi i rregullt me rrymë, por edhe të rriten tarifat nga prilli i vitit të ardhshëm.

“Çmimet e importit janë rritur pesëfish. Është gjendje e jashtëzakonshme. Në mënyrë që kjo krizë sa më pak ta prek Kosovën qytetarët duhet që të kursejnë rrymën, që të shfrytëzojnë burime të tjera të ngrohjes”.

“Moskursimi i energjisë do të thotë edhe rritje e importit dhe mund të ketë pengesa në fuqizim të rregullt, e mund të ketë edhe rritje të tarifave nga prilli i vitit të ardhshëm”.

Visar Ademi, drejtor ekzekutiv  në Balkan Greesn Foundation, tha se duhet të ndërmerren të gjitha hapat në dekarbotizimin e sektorit të ngrohjes më Kosovë.

“Kjo duhet të bëhet për hir të mbrojtjes së shëndetit të qytetarëve.”

Arven Syla, hulumtues tha pengesat e dekarbonizimit janë faktori ekonomik, pra kosto e lartë e produkteve ekologjike, rregullativat ekzistuese si dhe hezitimi i qytetarëve.

“…çmimet e larta dhe hezitimi i qytetarëve që të ndryshojnë energjitë të cilën e përdorin pengojnë këtë proces. Gjithashtu mungojnë strategjitë të cilat ju ofrojnë qytetarëve ngrohje të qëndrueshme.

“Alternativat për ngrohje janë, biomasa, energjia elektrike, ngrohtoret qendrore, burimet e ripërtrishme etj”.

Gjatë diskutimit u tha se furnizimi me ngrohje për qytetarët e Kosovës mbetet sfidë e madhe, mbi 50% e qytetarëve nuk mund të sigurojnë ngrohje të mjaftueshme për shtëpitë e tyre.

Sistemet e ngrohjes janë kryesisht vetanake dhe Kosova ka zhvillim tepër të vogël të ngrohtoreve qendrore, raporton EO.

Për më tepër, burimet kryesore të energjisë të cilat qytetarët e Kosovës përdorin për ngrohje janë kryesisht energjia elektrike dhe prerja e drunjve.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close