​Qeveria e re gjermane mbështet heqjen e vizave për Kosovën

Qeveria e re gjermane mbështet integrimin evropian të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe reformat e nevojshme për të përmbushur të gjitha kriteret e Kopenhagës.

Kështu thuhet në dokumentin e marrëveshjes për arritjen e koalicionit të qeverisë së re gjermane sot në Berlin.

“Në këtë kuadër do të forcojmë shoqërinë civile dhe do të mbështesim hapat e mëtejshëm drejt afrimit”, thuhet në dokument.

Marrëveshja propozon hapjen e kapitujve të parë me Shqipërinë dhe Maqedoninë Veriore, liberalizimin e vizave për Kosovën, por edhe vazhdimin e negociatave me Malin e Zi dhe Serbinë.

Më tej thuhet se mbështetet procesi i dialogut ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës i zhvilluar nën kujdesin e BE-së, si dhe përpjekjet për të ruajtur paqen afatgjatë në BeH bazuar në ruajtjen e integritetit territorial dhe kapërcimin e dallimeve etnike.

Shtohet se paralelisht me negociatat e anëtarësimit, duhet të përmirësohet kapaciteti i BE-së për të pranuar anëtarë të rinj.

Kancelar i ri i Gjermanisë do të jetë kreu i socialdemokratëve, Olaf Scholz, ndërsa pritet që Ministria e Jashtme t’i përkasë të Gjelbërve.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close