O Agron Dalipaj , po me Fahri Xharren ç`pate ?

Shkruan Fahri Xharra

Gjatë karrierës sime si analist historiografik kam pasë sulme të ndryshme, por ato ishin nga ata që Skënderbeun e bënin serb, Shën Nënë Terezën e shpallnin si vllahe apo sllavo –maqedone, dhe noramlisht reagonin duke më fyer, dhe bllokuar e bllokuar faqen time të facebook-ut. Por, reagimi më qesharak është ky i t’ahtuquajturit “ etimolog “ me të cilin kurrë nuk jam pajtuar. Reagimete mia në privatisht kanë qenë këshilluese, sepse është e pamundur që ç`do fjalë turke dhe sllave e bënte me origjinë shqipe. Thuase ata kur erdhën në viset tona ishin memec dhe sapo filluan të flasin ia filluan shqip.
Më e rënda është kur të gjithë perendive mitik nga lashtësia iu ndërronte emrin dhe i shqiptaronte. Me këte Agroni “ famë madh “ e humbte origjinalitetin pellazg të emrave. Nuk e di se ku e kishte qëllimin?
Shpesh më shkonte mendja mos është i ndërsyer nga greket që me “etimologjinë” e tijë, historia e ynë të humbas lashtësinë.
Metoda e tij është “rotacioni “ i shkronjave, të cilat i rrotullon ashtu si këtij i përshtatet dhe përfundimisht fytyra mitologjike e lashtësisë sonë të mos njihej më, dhe kështu grekët të dalin të kënaqur që një “shqiptar” po e humbë lidhëshmërinë antike me gjuhën shqipe. Grekët ashu e kështu dihen që neve nuk na pranojnë që jemi trashigimtarët e vetëm të lashtësisë historike mijëra vjeçare dhe se gjuha shqipe është një dokument i gjallë.

Që të ju spjegoj të gjitha marrinat e këtij “ etimologu” i kaloj caçet e një shkrimi, por se gjithëse si po iu japi disa shembuj, të Dalipajt:
” Ne mund të dëshmojmë se fjala [gëlqere] etimologohet brenda shqipes dhe nuk ka shans të jetë e prejardhur prej diku tjetër. Definitivisht gëlqerja është gur që shkrin dhe bëhet lëng kur bashkohet me ujin. Brenda fjalës gëlqere gjendet fjala gur.
Mjafton të bëjmë rotacionin l:r dhe kemi:

GËLQERE =GËRQERE =GËRQELE =GURQELE =GUR’QË’LE = GUR-QË-LË(ngëzohet) = gur që lu = gur që ju = gur që uj = gur që shkrin.

Forma GËRQELE, që përdoret ende në gjuhën e folur, me rotacionin q:ç jep:GËRQELE =GËRÇELE =GURÇELE = GUR’ÇERE = GUR’ÇARË =GUR’ÇELEt = gur që çelet= zbërthehetGUR’ÇEREt = gur që çaret, çahet gjatë bashkimit me ujin.”
Po ne, si ta quajmë gëlqerën tani ?-

Fjala italiane allégro e shkruar në shqip siç dëgjohet nga italishtja, shkruhet: “ALEGRO dhe rotac. l:j (si te ulk : ujk, apo alkë : ajkë) jep:ALEGRO =AJEGRO =A’J’EGRO = A Jo EGRO = Asht Jo EGËR = i butë, i qeshur, i gëzuar.
Si te themi për alegron ?

Nderi ? Mund të themi se NDERI është nDARje që i bëjmë dikujt, për vlera të spikatura që zotëron në krahasim me të tjerët dhe për këtë arësye ai respektohet specifikisht e veçanërisht ndryshe nga të tjerët. Pra NDER vjen nga nDAR, i veçuar = i dalluar. ?

Vëllimi ? Ndaj fjala vëllim merr këtë trajtë:VËLLIM = VËLIM = (l:r) VËRYM = (i:y) VË’RYM =BË’RYM = mBË’RYM = mBA RYM = sa mba rym = sasia që mban të ryme një enë. Kështu it. VOLUME, me rotacionin l:r jep = VO’RUME = VO RYME = BO RYME = mBA të RYME.

Thika: Mjafton të vëmë një apostrof te fjala thikë dhe e vërteta zbulohet vetiu:THIKA =T’HIKA = T’HI’KA = T’HY-KA = Të HY KA = KA Të HY = të futet në trup = të shpon.

Rrota apo rrotat kanë si funksion të lëvizin një mjet. Mjafton rotacioni r:l dhe “latinishtja” ROTA kthehet në LOTA =LOT’A = LO’T’A = A’T’LO = A Të LO = Asht Të LO(zë).

Harmoninë, perëndeshën e lashtë e bënë Helmime
Zeusin


Me paska sulmuar në portalet e ndryshme : “ Fahri Xharra tha se emri Kosovë nuk është shqip dhe nuk ka origjinë ilire, reagon gjuhëtari Agron Dalipaj “
https://www.botasot.info/aktuale-lajme/1712260/fahri-xharra-tha-se-emri-kosove-nuk-eshte-shqip-dhe-nuk-ka-origjine-ilire-reagon-gjuhetari-agron-dalipaj/

Si e spjegon Dalipaj “fjalë ilire dhjeta mijëra vjeçare Kosovo “
“Kosova (etimologjia). Ajo hapësirë që sot emërtohet Kosova, para 10 mijë vjetësh ka qenë e mbuluar me ujë (shih Fjalorin Enciklopedik Shqiptar) dhe nga largimi i ujërave ngelën dy rrafshe: ai i Dukagjinit dhe ai i Fushë-Kosovës”, shkruan ai.
Sipas tij, mjaftojnë dy rotacione të njohura (s:z e v:b) për të zbardhur misterin
KOSOVA KOZOVA  – s:z KOZOBA   – v:b K’O’ZO’BA Q’O’ZO’BA = Që Osht ZO BA Që Osht BA e ZOn = që asht e zënë (nga uji).
Pa më thuani , fjalës sllave “ Kosovo “ i jep vlerë mijëra vjeçare: “Që Osht BA e ZOn = që asht e zënë (nga uji).”
Unë e përqesha në rast dhe i thash për te gjetur prejardhjen e emrit të drurit Vidhi , e ke lehtë ia hjek V dhe e shton P dhe të del origjina .
Shkas i Agronit është postimi im https://drini.us/kosova-kosovo-eshte-emer-sllav-por-jo-serb/,
si dhe kritika ime ndaj Drejtorit të Institutit të Historise “ Ali Hadri” ku thotë që emri Kosovë është me origjinë ilire :
Shared with Public
Tani po e shoh se ku qëndron niveli i Institutit të Historisë se Kosovës pa përjashtim edhe ai i Shqipërisë. Guxim shumë i madh qe Kryetari i saj te del publikisht me një hamendje, me një mosnjohje të historisë së Dardanisë. Ju lutem te jeni me të vëmendshëm me re kaluarën e lashtësisë sonë.Lexoje shkrimin, dhe fjala bullgare – sllavishte e vjetër ka etimologji.

Fahri Xharra, 25.11.21
Gjakovë

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close