Kina thotë se 85% e qytetarëve të saj do të flasin gjuhën mandarine deri më 2025

Kina është duke lansuar një fushatë agresive për të promovuar gjuhën mandarine, duke thënë se 85 për qind e qytetarëve do të përdorin gjuhën kombëtare deri më 2025.

Ky vendim mund të rrezikojë dialeketet rajonale kineze siç janë kantonese dhe hokkein, ashtu sikurse gjuhët e minoriteteve sikurse tibetiane, mongole dhe ujgure.

Në vendimin e Këshillit Shtetëror në Kinë, është thënë se përdorimi i dialektit mandarin apo “gjuhës së përbashkët”, nuk është i balancuar dhe duhet të përmirësohet për të përmbushur kërkesat e ekonomisë moderne.

Kritikët kanë shfaqur pakënaqësi për këto ndryshime në sistemin e edukimit dhe sektorin e punësimit, duke thënë se mund të zhdukë rolin e gjuhëve të minoriteteve.

Sipas tyre, kjo fushatë synon të shkatërrojë kulturat që nuk janë të njëjta me grupin etnik dominant, Han.

Përveç vitit 2025, në politikat e reja është thënë se deri më 2035, gjuha mandarine do të bëhet universale në zonat rurale, përfshirë ato me minoritete.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close