Ish-krerët UÇK-së po trajtohen në mënyrë jodinjitoze

Ish-krerët e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) janë trajtuar në mënyrë jodinjitoze dhe johumane nga Gjykata Speciale në Hagë, vlerëson eksperti i sigurisë, Nuredin Ibishi.

Ai në një intervistë për Ekonomia Online shtoi se refuzimi që ata të mbrohen në liri, edhe pse për këtë ka ofruar garanci Policia e Kosovës është vendim i padrejtë.

“Është bërë një trajtim jo dinjitoz pjesëtarëve kyç të UÇK-së në procesin e Hagës për shkak se qe një vit e më shumë ende nuk është ngrit aktakuza në kuptim të asaj edhe në fazën e shqyrtimit të dëshmive dhe dëshmitarëve. Kështu që është e padenjë johumane që të bëhet në këtë mënyrë”.

“Çështja tjetër është edhe mundësia e mbrojtjes në liri, e cila është kërkuar nga avokatë dhe është akceptuar nga Policia e Kosovës dhe institucionet dhe sektorë të sigurisë që kanë ofruar garancion që ata do t’iu përmbahen arresti shtëpiak apo një masë tjetër që parashihet nga Prokuroria apo Gjykata në procesin e mbrojtjes në liri”.

“Policia e Kosovës vetëm është deklaruar që ka kapacitet dhe këtë mund të garantojë. Ata normal që i referohen shtetit të vet. Mendoj që mjafton që shteti i Kosovës përkatësisht Policia e Kosovës të garantojë çështjen e sigurisë që kërkohen nga Prokuroria dhe Gjykata Speciale”.

Ndërsa profesori i Kriminalistikës, Fatmir Çollaku theksoi se pjesëtarët e UÇK-së në Hagë janë duke u mbajtur padrejtësisht duke mos u lejuar edhe arrestin shtëpiak.

Sipas Çollakut, Policia ka kapacitete të mjaftueshëm për t’i përmbushur kërkesat e Gjykatës nëse kërkohet që të jetë efikase në kuptimin e zbatimit të masave.

“Që nga shkuarja e tyre atje dhe qëllimi i kësaj gjykatë është politike më shumë dhe ata natyrshëm që janë duke u mbajtur padrejtësisht në Hagë sepse zvarritja e këtij procesi po reflekton si qëllim politik apo si një tendencë e zvarritjes së qëllimshme dhe garancionet që ka ofruar Policia e Kosovës dhe drejtori për të kaluar në arrest shtëpiak dhe liruar nga paraburgimi në fillim kërkoheshin si garancion tash u dhanë garancionet dhe ende nuk ka asnjë vendim sa i përket lirimit të tyre nga paraburgimi dhe kalimi në arrest shtëpiak që është vendim i padrejtë”.

“Policia e Kosovës ka kapacitete të mjaftueshëm për t’i përmbushur kërkesat e Gjykatës nëse kërkohet që të jetë efikase në kuptimin e zbatimit të masave. Unë mendoj që në kuptimin ligjor shuam drejt do të ishte të vinë në shtëpitë e tyre derisa të përfundojë procedura dhe të zhvillohen faza tjera të hetimeve për të parë epilogun e këtyre procedurave”, tha Çollaku.

Zyra e Prokurorit të Specializuar ka kundërshtuar lirimin e Hashim Tgacit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit nga paraburgimi, ku ndër të tjera ka thënë se Policia e Kosovës nuk mund të zbatojë në mënyrë efektive kushtet e propozuara.

Aktakuza ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit është konfirmuar më 26 tetor 2020.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close