Përhapja e Omicronit–mjekët thonë se nuk ka nevojë për mbyllje

Që nga përhapja e pandemisë janë shfaqur variante të reja të Covid-19 në gjithë botën.

Varianti i ri Omicron po përhapet në një masë më të madhe duke prekur grupmoshat e mesme 40 vjeç, kështu ka thënë në një intervistë për Ekonomia Online, infektologu Shemsedin Dreshaj.

Sipas, doktorit Dreshaj edhe përkundër kësaj ministria e Shëndetësisë duhet të marrë masa në raport me kufizimin e lëvizjes e jo ta mbyllë vendin, raporton EO.

“Përvojat në botë lidhur me përhapjen e këtij varianti janë të limituara. Prek më shumë grupmoshat e mesme rreth 40 vjet të cilët janë aktiv në jetën e përditshme. Covidi është Covid dhe ndaj tij duhet t’i respektojmë të gjitha masat që i kemi rekomanduar prej fillimit distancën, maskën dhe pastrimin e duarve”.

“Ministria duhet të këshillohet me trupin këshill dhënës të cilin e ka brenda dhe bazuar në rekomandimet e tyre duhet të respektohen në atë mënyrë që të jemi të përgatitur në rast se vije dhe përhapet në vend. Unë mendoj që jo vetëm Kosova, por e gjithë bota ka pësuar nga pandemia e Covidit ndaj hapat e ardhshëm që duhet të merren janë më tepër në raport kufizimin e lëvizjes e jo me mbylljen”.

“Mendoj që shëndetësia dhe arsimi si prioritet kryesore nuk kanë qenë prioritet i Qeverisë së vendit. I kemi pasur deri në 1 000 raste të cilat i kemi trajtuar në qendrat e klinikës universitare dhe në spitalet rajonale të vendit. Mendoj që ato kapacitete janë dhe të reja deri më tani nuk ka”, tha Dreshaj.

Ndërsa, kryetari i Federatës së Sindikatave të Shëndetësisë në Kosovë, Blerim Syla tha se varianti Omicron po përhapet me shpejtësi të madhe edhe në Kosovë.

Sipas Sylës, duhet të ketë masa rigoroze, por jo mbyllje. Mes tjerash, ai shtoi se të gjithë ekspertët thonë që duhet të merret doza e tretë sepse po tregohen efikase, duke e konsideruar tejet të domosdoshme, raporton EO.

“Varianti i ri i cili është ka paraqitet Omicron është ka afrohet. Definitivisht do të arrij edhe në Kosovë. Ajo çka dihet se Omicron përhapet shumë shpejt. Por për fat të mirë deri më tash nuk kemi indikacione që është më i keq sesa Delta. Duhet të kemi kontrolle rigoroze se kush na vije nga jashtë, a janë të vaksinuar dhe duhet vendoset menjëherë para festave”.

“…të vaksinohemi sa më shumë. Unë jam kundër mbylljes. Jemi vendi ndër të paktë që nuk i kemi lënë pacientët të trajtohen rrugëve apo me vdes rrugëve. Ne jemi të përgatitur profesionalisht. Jam për një kontroll më të rreptë. Por me këtë numër të vogël të inspektorëve është e pamundur të kontrollohet popullata. Andaj unë konsideroj që kanë bërë gabim në hapa. Për momentin kapacitete. Është mirë që sistemi i oksigjenimit është i mirë dhe i kemi disa furnizime”.

“Të gjithë ekspertët thonë që duhet të merret doza e tretë dhe unë jam ithtarë që të vazhdohet me dozën e tretë. Po tregohen efikase sidomos në variantin ku po kombinohen vaksinat. Unë shpresoj që ekspertët tanë të marrin vendimin që sa më shpejt të mundësohet edhe vaksinimi i dozës së tretë”, tha Syla.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close