A u themelua Durrahu nga Kolonet Helen??

Mbreti i barbarve te ketij vendi Epidami ndertoj pran detit nje qytet dhe e quajti sipas emrit te tij Epidam. i nipi i tij Dyrrahu ndertoj prane qytetit nje liman dhe i dha emrin e tij Dyrrah. Me dyrrahun ne luften qe i bene vellezrit e tij u bashkua edhe Herakliu.. me kusht qe te merte nje pjese te tokes. pas ca kohesh kete vend edhe qytetin e pushtuan Bryget.. pas ketyre Taulantet dhe Liburnet te dy fise Ilire. ata qe debuan nga Dyrrahu Liburnet thiren ne ndihme Kerkyrasit te cilet ishin sundues ne det dhe i debuan Liburnet. Pas kesaj korkyrasit perzien kolonet e vet me vendasit ne Dyrrah prandaj limani i qytetit konsiderohet si Helen.

APIANI (B.civ.II 39)

Ajo qe bje ne sy ne kete tregim te Apianit pervecse egzistences si nje vendbanim parakolonial Ilir te njohur edhe nga Stefan Bizantini eshte mekanizmi i deportimit te kolonive Helen nepermjet shfrytezimit te konflikteve qe populsite vendase kishin mes veti.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close