Bugajski: Ndërhyrja ruse në Kazakistan nga frika për shpërthim në Rusi

Eksperti për çështjet e Ballkanit dhe Rusisë Janusz Bugajski në një artikull autorial për “Washington Examiner” ka shkruar se demonstratat publike dhe sulmet ndaj ndërtesave qeveritare në Kazakistan shërbejnë si një paralajmërim për Kremlinin për të ardhmen e Rusisë.

Megjithëse protestat kazake u manipuluan dukshëm nga fraksionet rivale në elitën qeverisëse, ato shërbyen si një paralajmërim tjetër për Moskën se zemërimi publik mund të ziejë për vite nën sipërfaqe, por mund të shpërthejë papritmas dhe të përhapet me shpejtësi.

Shfaqja e stabilitetit dhe pasivitetit publik në Rusi nuk mund të merret si e mirëqenë. Një ngjarje nxitëse si rritja e çmimit ose zgjedhjet e manipuluara mund të përshkallëzojë papritur kërkesat publike për ndryshime më të gjera politike dhe zëvendësim të regjimit.

Moska dërgoi menjëherë njësi ushtarake në Kazakistan nën një ombrellë shumëkombëshe, jo vetëm për të mbështetur qeverinë e Presidentit Kassym-Jomart Tokayev, por edhe për të demonstruar se luftërat për pushtet dhe protestat publike do të nënshtrohen në vetë Rusinë.

Kremlini gjithashtu veproi me shpejtësi për të mbështetur regjimin e Presidentit Aleksandër Lukashenko në verën e vitit 2020 gjatë protestave të gjera publike për mashtrime të hapura zgjedhore. Kazakistani dhe Bjellorusia kanë theksuar dy nga sfidat e brendshme të qeverisjes së Putinit: konfliktet e elitës dhe revoltat publike.

Besnikëria e elitës ndaj Kremlinit nuk bazohet në ideologjinë apo politikën e përbashkët, por në avantazhet e papërpunuara ekonomike dhe politike që japin lidhjet e nivelit të lartë. Elementet e elitës do të humbasin besimin te regjimi nëse burimet për korrupsionin bëhen më të pakta, izolimi ndërkombëtar tkurret ekonominë dhe trazirat sociale zgjerohen. Frika dhe pakënaqësia mes oligarkëve të biznesit mund të kontribuojnë në rrëzimin e Putinit.

Kjo mund të përshpejtohet nga një politikë më bindëse perëndimore që ngrin ose sekuestron asetet e manjatëve të lidhur me Putinin në vazhdën e një pushtimi të mëtejshëm të Ukrainës. Elita e biznesit gjithashtu ka frikë se një regjim i rrethuar do t’i konfiskojë pronat e tyre pasi kërkon koka turku për të manipuluar mbështetjen publike. Një krizë qeveritare mund të përshpejtojë gjithashtu grindjet midis fraksioneve të ndryshme të fuqishme të FSB-së dhe organeve të tjera të sigurisë për të zëvendësuar Putinin.

Mençuria konvencionale për një publik pasiv bjellorus në prag të protestave masive në rrugë në vitin 2020 pasqyron imazhin e përhapur gjerësisht të qytetarëve rusë. Megjithëse protestat në Bjellorusi u shuan, shkaqet kryesore të trazirave publike nuk janë adresuar. Kremlini gjithashtu i frikësohet çdo përsëritjeje të “revolucioneve me ngjyra” që më parë tronditën Ukrainën dhe Gjeorgjinë, kur qeveritë e korruptuara autoritare nuk mund të mbanin më ose të shtypnin kërkesat publike. Represioni shtetëror ka një jetëgjatësi të kufizuar. Pa modernizimin ekonomik dhe diversifikimin e tregut, në kombinim me demokratizimin dhe decentralizimin politik, Rusia përballet me kriza të shumta politike, sociale dhe rajonale.

Që nga viti 2009, ekonomia ruse ka qenë në stanjacion dhe regjimi autoritar nuk ka asnjë nxitje për reforma drastike, të cilat do të dobësonin mbajtjen e tij në pushtet. Në të njëjtën kohë, sistemi Putinist nuk është i pajisur për të imituar represionin masiv dhe dëbimet e popullsisë të kryera nga Partia Komuniste Sovjetike dhe aparati i sigurisë, veçanërisht gjatë sundimit të Stalinit. Gjithashtu nuk është në gjendje të izolojë plotësisht të gjithë qytetarët nga ndikimet e jashtme.

Në vend të kësaj, qeveria do të përballet me trazira në rritje në qytete dhe rajone të shumta gjatë përpjekjeve të Putinit për të zgjatur pafundësisht presidencën e tij përtej skadimit të mandatit të tij në 2024. Demonstratat e papritura, të përhapura në Kazakistan kanë zmadhuar frikën e Kremlinit. Sipas Putin, rrjetet sociale që përfshijnë qytetarët rusë në aksione proteste janë një pararendës i “sulmeve terroriste”, duke treguar ankth në rritje për opozitën sociale që nuk mund të monitorohet ose frenohet.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close