Studimi amerikan :Njerëzit e infektuar me COVID 19 -varianti Omicron treguan një rrezik ndjeshëm të reduktuar të shtrimit në spital dhe vdekjes

Një studim paraprak në SHBA me afro 70,000 njerëz me Covid 19 tregoi një rrezik ndjeshëm të reduktuar të shtrimit në spital dhe vdekjes nga omicron, si dhe një qëndrim më të shkurtër në spital.

Njerëzit e infektuar me omicron kishin gjysmë më pak gjasa për t’u shtruar në spital, rreth 75 për qind më pak të ngjarë të kishin nevojë për kujdes intensiv dhe rreth 90 për qind më pak gjasa të vdisnin në krahasim me ata me një variant delta dominues më parë, tha studimi.

Nga rreth 50,000 njerëz të infektuar me omicron, asnjë nuk përfundoi në respirator. Qëndrimi në spital zgjati mesatarisht një ditë e gjysmë në rastin e infeksionit me omikron krahasuar me pesë ditë për pacientët me variante delta, dhe 90 për qind e pacientëve të infektuar me omikron u larguan nga spitali në tre ose më pak ditë.

Analiza u krye në bazë të të dhënave nga Spitali i Përhershëm Kaiser i Kalifornisë Jugore, i cili mbulon një popullsi prej rreth 4.7 milion njerëz, midis 1 dhjetorit 2021 dhe 2 janarit 2022, kur të dy llojet ishin të përhapura.

Gjetjet e studimit pasojnë një studim të madh kampioni në vende duke përfshirë Afrikën e Jugut dhe Britaninë, por edhe testimin e kafshëve, të cilat zbuluan se omikroni riprodhohet më mirë në traktin e sipërm respirator sesa në mushkëri. Puna e re, e cila ende nuk e ka kaluar rishikimin shkencor, u krye nga shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë, Berkeley, Kaiser Permanente dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Prandaj, rezultatet sugjerojnë se omicron është “dukshëm më pak serioz se delta” dhe ulja e vërejtur në numrin e rasteve të rënda nuk është vetëm rezultat i më shumë njerëzve që janë vaksinuar dhe infektuar deri më tani, tha gazeta. Megjithëse studimi gjeti efikasitet të reduktuar të vaksinave omicron, ai gjeti mbrojtje të qëndrueshme të konsiderueshme kundër rasteve të rënda.

Rochelle Valensky paralajmëroi se rezultatet nuk duhet të çojnë në relaksim, pasi ngjitja ekstreme e Omicron vazhdon të rëndojë sistemin shëndetësor tashmë të mbingarkuar të Shteteve të Bashkuara dhe punonjësit e tij shëndetësorë të rraskapitur./LSh

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close