Cilat janë shkaqet e konfuzionit mendor?

ATSH/ – Konfuzioni mendor është një gjendje në të cilën subjekti nuk është në gjendje të arsyetojë qartë, shkruan pazienti.it.

Karakterizohet nga një ndjenjë çorientimi, paaftësi për t’u përqendruar, humbje e kujtesës dhe vështirësi në marrjen e vendimeve.

Në varësi të shkakut themelor, problemi mund të zhvillohet papritur ose gradualisht. Në disa, konfuzioni është jetëshkurtër, në të tjerët është i përhershëm, siç është rasti me disa forma të demencës.

Shkaqet e konfuzionit mendor përfshijnë:

Pleqërinë, intoksikimin nga alkooli, traumat e kokës, mosbalancimi i ujit ose elektrolitit, demenca,  infeksionet, mungesa e gjumit, nivele të ulëta të sheqerit ose oksigjenit në gjak si dhe mangësitë ushqyese.

Ndër kushtet që lidhen me gjendjen konfuze mund të gjejmë: anemone, angina pectoris, aterosklerozën, cirrozën e mëlçisë, diabetin, dislipidemitë, embolitë pulmonare, goditjet në tru, infarktin e miokardit, helmimin me monoksid karboni, meningjitin si dhe sëmundjen e Alzheimerit.

Trajtimi duhet t’i përshtatet shkakut të gjendjes konfuze.

Nëse shkaku i konfuzionit të papritur është rënia e sheqerit në gjak, është e dobishme të pini një pije me sheqer ose të hani një ëmbëlsirë.

Nëse shkaku është presioni i lartë ose i ulët i gjakut, trajtimi duhet të synojë zbulimin e shkaqeve të ndryshimeve të presionit, pra, normalizimin e niveleve të presionit të gjakut.

Nëse shkaku është një sëmundje kronike, qëllimi i terapisë duhet të jetë zvogëlimi i gjasave të ngjarjeve konfuze.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close