Rregullorja e re e Kuvendit mund t’i “disiplinojë” deputetët

Pothuajse në çdo seancë të Kuvendit ka mungesë të deputetëve, dhe rrjedhimisht ka edhe mungesë kuorumi për të filluar seancën apo për të votuar projektligje të rëndësishme. Monitoruesit e punës së Kuvendit vlerësojnë se deputetët duhet të jenë më të përgjegjshëm.

Ata vlerësojnë se rregullorja e re, e cila shumë shpejt do të shkojë në kuvend për shqyrtim të dytë, mund t’i “disiplinojë” deputetët.

“Ata të papërgjegjshmit i pritëm mjaft, kështu që nuk ka më këso tolerance për ata që nuk e dinë për çka e kanë dhënë betimin. Të gjithë ata deputetë që janë me rrogë, i ftojmë të bëhen pjesë e seancës së Kuvendit. Siç po shihet pa e bërë me tri mungesa si në shkollë fillore, nuk funksionon ky kuvend”.

Këto janë vetëm disa nga thirrjet e kryetarit të Kuvendit, Glauk Konjufca, drejtuar deputetëve të kuvendit që të bëhen pjesë e seancave, ani pse deputetët janë betuar që të jenë aty. Për monitoruesit e punës së Kuvendit, rregullorja e re e Kuvendit qe pritet të miratohet parasheh sanksionimin e deputetëve që pa arsye mungojnë në seanca dhe kjo pritet ta përmirësojë këtë gjendje në Kuvend.

Për Ehat Miftaraj, nga Instituti i Kosovës për Drejtësi, deputetët e Kuvendit do të duhet të kishin etiken e vet, e jo pjesëmarrja e tyre në Kuvend të varej nga një rregullore.

“Deputetët e Kuvendit do të duhej të kishin integritetin dhe etiken e lartë, dhe nuk do të duhej që pjesëmarrja e tyre në seanca të varej nga sanksionet që parashihen në rregullore. Por kur kjo nuk ndodh, sigurisht që edhe kjo masë është e mirëpritur, në mënyrë që deputetët të marrin detyrën dhe përgjegjësit e tyre që ia përcakton Kushtetuta dhe për të cilat betohen”, ka thënë Miftaraj për Radio Kosovën.

Agnesa Haxhiu, nga Instituti Demokratik i Kosovës, ka thënë se nëse deputetët do ta votojnë rregulloren e re, e cila shpejt pritet të shkojë në Kuvend, atëherë deputetët mund të disiplinohen, pasi nëse mungojnë më shumë se tri herë në seanca dhe nuk e njoftojnë kryetarin e Kuvendit, atëherë do t’u hiqen mëditjet.

“Drafti aktual i rregullores ka përcaktuar një mekanizëm ku thuhet se deputetët që nuk njoftojnë kryetarin e Kuvendit apo kryetarin e komisionit për mos pjesëmarrje dhe nuk japin arsyen, do të sanksionohet për mospjesëmarrje duke ua hequr shumën e të hollave që marrin për atë mbledhje nga paga bazë”, ka theksuar Haxhiu.

Rregullorja e re e Kuvendit është miratuar në lexim të parë në Kuvend, ndërkaq shumë shpejt do të shkojë në Kuvend për shqyrtim të dytë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close