Cila është diferenca mes qumështit të gjirit dhe atij me formulë artificiale?

ATSH/- Nëse ushqyerja me gji nuk është e mundur për ndonjë arsye mjekësore, qumështi formulë është i mirëpritur, shkruan ilgiornale.com.

Por nëse nuk ka probleme, le të kujtojmë se qumështi i gjirit është ushqimi më i plotë për fëmijën dhe se ushqyerja me gji është gjesti më natyral dhe më i butë që ekziston. Qumështi i gjirit përmban lëndë ushqyese specifike për foshnjat e llojit njerëzor.

Por si ndryshojnë saktësisht ato?

Në qumështin e nënës përmbajtja e proteinave është më e ulët kur krahasohet me atë të gjitarëve të tjerë, por është e përshtatshme për foshnjat e njeriut. Në formulat për foshnjat sasia e proteinave është pak a shumë e njëjtë, ajo që ndryshon është cilësia.

Në qumështin e njeriut, në fakt, treten rreth gjysma e proteinave, për rritjen e organeve, gjysma tjetër kryen funksione të ndryshme të dobishme për trupin, si mbrojtja imune (antitrupat) ose enzimatike (aktiviteti që synon lejimin e reaksioneve të rëndësishme kimike).

Përmbajtja e yndyrës në qumështin e gjirit është mjaft e lartë, veçanërisht acidet yndyrore me zinxhir të gjatë që nxisin zhvillimin e trurit, sistemit nervor dhe syve.

Në formulat artificiale ka yndyrna të ndryshme, zakonisht me origjinë bimore, si vaj palme, canola, luledielli apo soje. Sa i përket sheqernave, laktoza përmbahet si në formulën e njeriut ashtu edhe në atë të foshnjave.

Deri tani dallimet për sa i përket përmbajtjes së lëndëve ushqyese, por në realitet qumështi i gjirit përmban edhe substanca të tjera që kanë për detyrë ta bëjnë fëmijën të rritet në shëndet, si antitrupat që mbrojnë nga sëmundjet, oligosakaridet për shëndetin e zorrëve, enzimat që nxisin sistemin imunitar dhe tretjen.

Së fundi, mos harroni se ushqyerja me gji është shumë më e lirë se blerja e qumështit të qumështit për foshnjat, përveç faktit se ushqyerja e natës është shumë më e shkurtër, pasi mjafton të marrësh fëmijën, krahasuar me ngrohjen e qumështit, derdhjen e tij në shishe dhe ngrohjen e tij para se t’ia jepni fëmijës.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close