Si të mbrohemi nga ekspozimi i rrezatimit natyror?

ATSH/ – Ne të gjithë jemi vazhdimisht të ekspozuar ndaj sasive të rrezatimit natyror, kështu që është e vështirë të mbroheni 100%, shkruan pazienti.it.

Ku dhe si merret rrezatimi?

Trupi ynë është një objektiv i vazhdueshëm i rrezatimit, shumë prej të cilave absorbohen nga trupi. Shuma për të cilën po flasim mbetet, për fat të mirë, minimale në krahasim me atë që ndodh gjatë fatkeqësive bërthamore.

Ekzistojnë tre burime kryesore të ekspozimit ndaj rrezatimit natyror:

  • Rrezet kozmike me energji të lartë, të cilat shkaktojnë rrezatim në atmosferë.
  • Radionuklidet primordiale, të pranishme në koren e Tokës që nga origjina e planetit.
  • Radoni, një gaz radioaktiv i prodhuar nga prishja e atomeve të uraniumit dhe toriumit të pranishëm në shkëmbinj.

Por, si mund të marrim masa për të eliminuar rrezatimin e mësipërm në një mënyrë të thjeshtë?

Ja disa nga ushqimet që kanë parime kimike të afta për të nxitur eliminimin e rrezatimit: peshku, mishi, qumështi, vezët, kripa dhe perime të jodizuara, ushqime të pasura me jod natyral, një element gjurmë që parandalon atomet radioaktive të lidhen me strukturat e trupit.

Jodi është thelbësor për shëndetin e veshkave dhe tiroides, organeve më të ekspozuara ndaj rrezatimit.

Bari i grurit, klorella, spirulina dhe bari i elbit forcojnë qelizat, përmirësojnë transportin e oksigjenit dhe ndihmojnë në detoksifikimin e gjakut dhe mëlçisë, falë klorofilit.

Ato gjithashtu ndihmojnë në neutralizimin e elementëve ndotës dhe stimulojnë prodhimin e ARN-së.

Perimet që i përkasin familjes Brassicaceae si brokoli, lakra, rrepka, lakrat e Brukselit, raketa, rrepat, hudhra, qepët, fasulet dhe mustarda janë të pasura me squfur, një element themelor për të luftuar stresin oksidativ dhe dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira.

A ka ndonjë ilaç natyral që të mbron nga rrezatimi?

  • Vitamina A: kur merret me beta-karoten, ajo kundërshton pjesërisht dhe plotësisht rrezatimin gama në trup.
  • Vitamina B-Kompleksi: normalizon gjakun dhe qelizat e bardha të gjakut.
  • Vitamina C me bioflavonoidë: mbron nga dëmtimet nga rrezatimi ndërqelizor.
  • Vitamina E: Jep mbrojtje të brendshme dhe të jashtme kundër cezium-137 dhe gjithashtu ndihmon në parandalimin e shkatërrimit të vitaminës A dhe acideve yndyrore nga pjesë të dozave masive të rrezeve X.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close