Një në pesë adoleshentë europianë vuan nga përdorimi i tepruar i videolojërave

ATSH-ANSA/- Në Evropë, një në pesë fëmijë është në rrezik të lartë të lojërave problematike (rreth 20%); Ekspozimi ndaj fenomenit të djemve (30.8%) është tre herë më i lartë se ai i vajzave (9.4%), sipas studimit të Institutit të Fiziologjisë Klinike të Këshillit Kombëtar të Universitetit të Padovës (Unipd) dhe Universitetit Australian Flinders.

Sipas autorëve të studimit të cilët hetuan se si faktorët e çështjeve individuale, sociale dhe kontekstuale shoqërohen me një rrezik më të madh për adoleshentët evropianë të lojërave problematike (përdorimi i videolojërave), pra përdorimi i tepruar i videolojërave që mund të rrezikojnë shëndetin dhe të nxisin largimin nga shkolla.

Studimi analizoi të dhënat e 89 000 adoleshentëve midis moshës 15 dhe 16 vjeç, që banojnë në 30 vende evropiane.

“U zbulua gjithashtu se adoleshentët që banojnë në Danimarkë raportojnë nivelet më të ulëta të lojërave problematike (12%), ndërsa ata në Rumani raportojnë një perceptim më të madh të problemeve që lidhen me përdorimin e lojërave video (30.2%)”, shpjegon Sabrina Molinaro, studiuese dhe koordinatore e studimit.

Sfondi familjar dhe politikat kombëtare mund të ulin gjasat që adoleshentët të përjetojnë përdorimin problematik të videolojërave.

“Studimi tregon sesi prania e rregullave prindërore dhe mbështetja emocionale e familjes e mbrojnë adoleshencën nga përdorimi i tepruar dhe i shtrembëruar i videolojërave”, theksoi autori i studimit Alessio Vieno.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close