Studimi:Kërpudhat kanë aftësinë për të komunikuar njejtë sikur njerëzit!

Sipas rezultateve të një studimi të ri, kërpudhat kanë aftësinë të komunikojnë me njëra-tjetrën dhe të mësojnë deri në 50 fjalë.

Hulumtimet e reja matematikore kanë identifikuar se modelet në sinjalet elektrike që kërpudhat duket se i dërgojnë njëri-tjetrit ndajnë një ngjashmëri të habitshme strukturore me të folurit njerëzor dhe i ngjajnë fjalorit të dhjetëra fjalëve. Studiuesit analizuan modelet e aktivitetit elektrik në katër lloje: enoki, split gil, duch dhe kërpudha vemje.

Hulumtimi, i cili u botua në revistën Royal Society Open Science, zbuloi një rritje të aktivitetit, që të kujton një fjalor me 50 fjalë.

U zbulua gjithashtu se shpërndarja e këtyre “gjatësive të fjalëve në kërpudha” përkon me shpërndarjen e gjuhëve njerëzore.

Profesori Andrew Adamacki nga Universiteti i Anglisë Perëndimore zbuloi se gjatësia mesatare e një “fjale” është 5.97 shkronja.

Të dhënat zbuluan se speciet e gushave të çara, që rriten në pemë të kalbura dhe trupat e të cilëve ngjasojnë me valë koralesh të ngjeshur fort, krijojnë “fjalitë” më komplekse nga të gjitha.

Kjo sugjeron që kërpudhat mund të përdorin transmetues elektrikë për të shkëmbyer informacione rreth ushqimit ose lëndimit.

Hulumtimet kanë treguar se aktiviteti më i madh transmetohet përgjatë rrënjës së një myku të quajtur miceli./LSh

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close