Finlanda dhe Suedia së shpejti mund të anëtarësohen në NATO

Finlanda dhe Suedia së shpejti mund t`i bashkohen NATO-s, lëvizje që ka të ngjarë të zemërojnë Moskën dhe që zyrtarët thonë se do të nënvizonin më tej gabimin strategjik të Rusisë në pushtimin e Ukrainës.

Zyrtarët e NATO-s i thanë CNN se diskutimet rreth anëtarësimit të Suedisë dhe Finlandës në bllok janë bërë jashtëzakonisht serioze që nga pushtimi i Rusisë.

Zyrtarë të lartë të Departamentit të Shtetit të SHBA-së thanë se çështja u ngrit edhe në takimin e jashtëm të NATO-s të kësaj jave, ku morën pjesë ministrat e jashtëm nga Stokholmi dhe Helsinki.

Zyrtarët thanë se diskutimet nënvizojnë shkallën në të cilën pushtimi i presidentit rus Vladimir Putin ka shërbyer vetëm për të rigjallëruar dhe bashkuar aleancën e NATO-s – pikërisht e kundërta e qëllimeve të deklaruara të Putinit përpara fillimit të luftës.

Presidenti rus kishte kërkuar që NATO të ndalonte zgjerimin në lindje dhe pranimin e anëtarëve të rinj, duke akuzuar bllokun për kërcënimin e sigurisë ruse. Në vend të kësaj, NATO ka rritur mbështetjen e saj për Ukrainën dhe po përgatitet të mirëpresë anëtarët e rinj.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close