Sot mbahet raundi i parë i zgjedhjeve presidenciale në Francë

Pas një fushate elektorale të heshtur, të ndrydhur mes emergjencës së krizës ukrainase dhe frikës konkrete për situatën ekonomike, Franca sot shkon në kutitë e votimit për raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale

Presidenti në largim Emmanuel Macron është dhënë qartë si favorit në raundin e parë, por sfiduesja e tij kryesore, Marine Le Pen, po kthehet në sondazhe.

Rreth 48 milionë francezë me të drejtë vote janë thirrur sot të zgjedhin se kush do të qeverisë vendin për pesë vitet e ardhshme.

Kush janë kandidatët?

Për t’u lejuar të kandidojnë për president, kandidatët duhet të marrin 500 nënshkrime nga rreth 42 mijë zyrtarë të zgjedhur.

Nënshkrimet duhej të certifikoheshin nga Këshilli Kushtetues – Gjykata e Lartë e Francës – deri më 4 mars.

Dymbëdhjetë kandidatë kanë arritur të mbledhin mjaft prej tyre për t’u kualifikuar:

Nathalie Arthaud (Lutte Ouvrière – anti-capitalist)

Nicolas Dupont-Aignan (Debout la France – right)

Yannick Jadot (Europe Ecologie Les Verts – green)

Anne Hidalgo (Parti Socialiste – socialist)

Jean Lassalle (Résistons – independent)

Marine Le Pen (Rassemblement National – far right)

Emmanuel Macron (La République en Marche – centrist)

Jean-Luc Mélenchon (Union Populaire – radical left)

Valérie Pécresse (Les Républicains – conservative)

Philippe Poutou (Nouveau Parti Anticapitaliste – anti-capitalist)

Fabien Roussel (Parti Communiste Français – communist)

Eric Zemmour (Reconquête – far right)

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close