“Ushtria e madhe ruse” ka mungesë ushtarësh?

“Kërkohen ushtarë me kontratë”, shkruajnë shumica e shpalljeve të punës që kanë vërshuar faqet ruse të internetit, pasi njeriu i fuqishëm i Kremlinit, Vladimir Putin, duket se i ka mbetur pa luftëtarë në Ukrainë.

Që nga fillimi i muajit mars, sipas gazetës Bild, në ofertat në faqet ruse janë kërkuar kryesisht ushtarë për mitralozë dhe granatahedhës.

Kandidatët duhet të marrin trajnim special ushtarak dhe të jenë në gjendje të jenë në vijën e parë të luftës brenda pak ditësh, sipas BBC, e cila kreu një hetim përkatës për këtë çështje.

“Gazetarët e rrjetit britanik provuan forcën e tyre duke iu përgjigjur disa ofertave”, shkruan gazeta gjermane Bild. Kishte disa që u hoqën si student, duke deklaruar se dinë të ngasin mjete të blinduara dhe nuk e kanë problem të shkojnë direkt në Ukrainë.

Punëdhënësit e mundshëm i pyetën për detaje rreth CV-ve të tyre dhe zakonisht ftonin ushtarët e mundshëm për një intervistë ballë për ballë. Në fakt, disa punëdhënës tashmë kishin treguar përmes telefonit se sa kohë do të shkonte kandidati në zonën e luftës dhe në cilin qytet do të luftonte.

“Brenda 10 deri në 15 ditë më së shumti do të zyrtarizoheni plotësisht si ushtar me kontratë. Kontrata zgjat tre deri në gjashtë muaj. Dhe shkon drejt e në front,” tha një punëdhënës gjatë një interviste pune.

Vlen të përmendet se kontratat afatshkurtra – që zgjasin tre deri në gjashtë muaj – janë të ligjshme sipas ligjit rus “në raste urgjente”. “A është ushtria ruse në gjendje të jashtëzakonshme?”, pyeti gazeta gjermane Bild, duke shtuar: “A po i mbetet Putini pa ushtarë?”.

Putin ka theksuar vazhdimisht se ushtarët rusë janë profesionistë dhe të trajnuar mirë. Megjithatë, ushtria ruse tashmë ka pësuar humbje të mëdha.

Sipas autoriteteve ruse, rreth 1,350 ushtarë rusë janë vrarë që nga fillimi i luftës me qeverinë e Kievit duke e rritur numrin në 19,000.

“Ne kemi humbje të konsiderueshme, kjo është një tragjedi e madhe për ne,” tha për Sky News javën e kaluar Dmitry Peskov, zëdhënës i Presidentit Vladimir Putin.

Megjithatë, vlen të theksohet se nuk është e qartë se sa ushtarë me kontratë i janë bashkuar ushtrisë ruse. Sipas BBC, në vitin 2020 ishin rreth 400,000.

Në faqet e kërkimit të punës si HeadHunter, që nga fundi i shkurtit, ofertat për ushtarët me kontratë janë rritur ndjeshëm. Vetëm në faqen e internetit “Superjob” ka 500 oferta, të cilat janë të lidhura drejtpërdrejt me faqen e internetit të Ministrisë së Mbrojtjes Ruse.

Aplikantët duhet të jenë maturantë dhe të kenë kryer shërbimin ushtarak.

Paga e tyre varion nga 30,000 deri në 50,000 rubla (330 deri në 560 euro). Por ka edhe oferta me një pagë deri në 210,000 rubla (rreth 2,350 euro) në muaj – në varësi të pozicionit ushtarak. /tesheshi/

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close