Reshjet e fundit, dyfishojnë rezervën energjetike në Shqipëri

Reshjet e javëve të fundit kanë dyfishuar rezervën energjetike të Shqipërisë. Të dhënat zyrtare tregojnë se niveli i ujit në hidrocentralin e Fierzës është rritur me 18 metra.

Më 25 mars Fierza ishte në kuotat e 259 metrave, 25 metra më pak se mesatarja historike, ndërsa sot ka arritur nivelin e 277 metrave.

Edhe me këtë nivel, Fierza sërish ndodhet 10 metra më pak se mesatarja shumëvjeçare.

Prurjet mesatare në këtë liqen arrijnë në 250 m3/s, ndërsa në Koman dhe Vaun e Dejës janë më të ulëta.

Prodhimi ditor i Kaskadës së Drinit është 6450 MWh, sa 1/3 e kërkesës për konsum, duke detyruar Korporatën Elektroenergjetike që pjesën tjetër të energjisë t’a importojë.

KESH ka blerë së fundi 1.1 milion euro energji elektrike , kundrejt një çmimi mesatar 190 euro/MWh.

Rezerva energjetike në hidrocentralin e Fierzës është dyfishuar duke arritur 673 GËh. Me këtë sasi vendi mund të përballojë 42 ditë furnizim të pandërprerë me energji.

Fierza është hidrocentrali kryesor që përballon ruajtjen e rezervës hidrike, ndërsa prodhimi më i madh i energjisë elektrike bëhet nga Komani./Euronews Albania

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close