XHUBLETA

Xhubleta është një veshje shumë e lashte, e cila përdor teknika dhe materiale arkaike (lesh) që janë ruajtur në malet më të larta në Shqipërinë e Veriut. Eshtë shumë e rëndë me peshë edhe deri në 15-20 kg. Spekulohet të ketë një origjinë antike. Ajo përfaqëson ngjashmëri me veshjen e disa figurave neolitike të gjetura në Bosnjë, por edhe në zona të tjera të rajonit të Mesdheut, që i përkasin mijëvjeçarit të dytë para eres sone dhe që lidhen në përputhje me rrethanat me civilizimin e vjetër mesdhetar.

Xhubleta gjithashtu është e koduar me informacione shoqërore në lidhje me klanet, statusin, fshatin, etj. Kodimi më i dukshëm është ai për moshën. Vajzat në fëmijërinë dhe vitet e tyre të adoleshencës, (si dhe gratë e pamartuara) mbajnë versionin me shirita bardh e zi të Xhubletes. Sapo një grua martohet ajo vesh versionin e të rriturve që është e zezë në tërësinë e saj, por mund të ketë zbukurime. Ka disa fshatra në të cilat ata veshin një xhubleta kuqezi në ditën e martesës. Sot ajo vishet nga shqiptarët në Shqipërinë e Veriut, Kosovë, Maqedoninë e Veriut dhe Malin e Zi.

Kjo veshje popullore shqiptare shpesh zbukurohet me elemente simbolike me origjinë antike pagane, si dielli, shqiponja, hëna, yjet ose gjarpërinjtë. Shumica e stolive ndjekin modelin gjeometrik që ilustrojnë karakterin barbarë të veshjeve malore./Eneo Xhepa 

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close