Masakra turke ndaj Armenëve

Në orën 08:00 të mëngjesit të 24 prillit 1915, Ministri i Brendshëm i Perandorisë Osmane, Talat Pasha, lëshoi ​​një nga urdhrat më famëkeq të historisë. Perandoria ishte në luftë dhe për muaj të tërë kishte qarkulluar thashetheme propagandistike se pakica etnike armene e Konstandinopojës do të përfundonte në mënyrë të pashmangshme duke tradhtuar osmanët dhe do të mbante anën e armiqve të tyre britanikë, francezë dhe rusë.
Urdhri i Talat shpjegoi se kishte ardhur koha për të lëvizur kundër armenëve, një rrezik “për të ardhmen e vendit”: që nga ai moment të gjitha organizatat politike armene u ndaluan zyrtarisht dhe policia kishte për detyrë të arrestonte “udhëheqësit dhe anëtarët e komitetet “dhe të gjithë” armenët, emrat e të cilëve janë tashmë të njohur për policinë “.
Të nesërmen, rreth 250 armenë intelektualë, gazetarë, mësues, politikanë, priftërinj dhe madje edhe mjekë – ishin dërguar tashmë në qelitë e tyre dhe disa qindra të tjerë i ndoqën në ditët në vijim. Një muaj më vonë ata u dëbuan të gjithë në Sirinë e pushtuar nga Perandoria Osmane. Dhe kështu filloi procesi i tmerrshëm që shumë historianë e quajnë gjenocid armen. Në verën e vitit 1915, qindra mijëra të dëbuar tashmë ishin braktisur për të vdekur në rërën e shkretëtirës siriane. “Rrugët dhe Eufrati janë të mbushura me kufoma të mërguarve,” shkruante New York Times atë gusht, “dhe të mbijetuarit janë ende të dënuar me vdekje të sigurt. Është një plan për të shfarosur të gjithë popullin armen”. Sot shumë turq (shteti i Turqisë është pasardhësi i Perandorisë Osmane) e kundërshtojnë ashpër këtë pretendim, por fakti i pakundërshtueshëm mbetet se ky ishte një nga momentet më të errëta në historinë e shekullit të njëzetë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close