Porositë amerikane

Ndihmësekretarja amerikane për Byronë e Çështjeve Evropiane dhe Euroaziatike, Karin Donfried, sot në Prishtinë, dha porosi të qarta. Pas takimit me presidenten Vjosa Osmani e kryeministrin Albin Kurti, diplomatja e lartë amerikane, doli në konferencë për media dhe e bëri të njohur qëndrimin amerikan për disa çështje.

Por cilat ishin pikat kyçe të fjalimit të saj? RTKlive.com sjell të përmbledhura një nga një porositë e shtetit amerikan për Kosovën.

  • Kosova dhe Serbia duhet të ri-angazhohen në mënyrë urgjente në dialogun e lehtësuar nga Bashkimi Evropian.

  • SHBA-ja i jep prioritet dhe e mbështetë dialogun e ndihmuar nga BE-ja që duhet të jetë i përqendruar në arritjen e një marrëveshje normalizimi të përqendruar në njohje të ndërsjellë.

-Status-quo e Kosovës është e paqëndrueshme. Kjo jo vetëm që pengon të ardhmen e dy vendeve, por i bën të mira Kremlinit.

-Duhet angazhim urgjent, kreativ, fleksibil, i sinqertë e në mirëbesim nga Kosova dhe Serbia, që do të sillte benefite të gjata për të gjithë qytetarët, përfshirë rritje ekonomike e stabilitet afatgjatë.

  • Siguroj se përkushtimi i SHBA-së dhe aleatëve mbetet i fuqishëm. SHBA-ja dhe aleatët janë të angazhuar për stabilitetin në Ballkan Perëndimor dhe misioni i NATO-s, KFOR, është në Kosovë dhe përkujdeset për paqe e stabilitet.

-Përgëzoj lidershipin e Kosovës për të pranuar refugjatët afganë dhe tash shprehjen e gatishmërisë për të pranuar refugjatë ukrainas.

-Përgëzoj rreshtimin e Kosovës karshi shteteve demokratike duke i vendosur sanksione Rusisë për luftën në Ukrainë.

-Kosova e fqinjët e saj të vazhdojnë me reformat e domosdoshme për konsolidimin demokratik e integrimin e tyre në institucionet evropiane dhe euroatlantike.

-Me rëndësi është qeverisja e mirë, sundimi i ligjit për gjithë qytetarët.

Ndihëms Sekretarja Amerikane për Çështjet Europiane dhe Euroaziatike, Karen Donfried, pas Kosovës, viziton Malin e Zi, Serbinë, Maqedoninë e Veriut, Bosnje e Hercegovinën e Shqipërinë.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close