Shkencëtari Loeb,sugjeron: Alienët krijuan universin tonë në një laborator

A mund të jetë krijuar universi ynë në një pjatë Petri? Avi Loeb duket se mendon kështu. Astronomi i Harvardit pohon se një “klasë” më e lartë qytetërimi mund të ketë krijuar universin tonë në një laborator shumë, shumë larg.

“Meqenëse universi ynë ka një gjeometri të sheshtë me një energji neto zero, një qytetërim i përparuar mund të kishte zhvilluar një teknologji që krijoi një univers foshnje nga asgjëja përmes tunelit kuantik,” shkruan Loeb në një shkrim të botuar nga Scientific American vitin e kaluar.

Kjo teori, sugjeron ai, do të bashkonte dy nocione në dukje të kundërta: idenë se një fuqi më e lartë mund të drejtojë fatin tonë, dhe konceptin laik të gravitetit kuantik (një fushë e fizikës që kërkon të përdorë gravitetin në teorinë e mekanikës kuantike – diçka që, për fatkeqësinë e fizikantëve kudo, ne nuk kemi mundur ta bëjmë ende në Tokë). Kryesisht, kjo teori varet nga aftësia e një qytetërimi të avancuar të largët për të bashkuar mekanikën kuantike dhe gravitetin dhe më pas të identifikojë dhe rikrijojë të gjithë përbërësit e universit. (Duket si shumë punë, për të qenë i sinqertë.)

Ai gjithashtu prezanton një mënyrë të re për të klasifikuar saktësisht se çfarë e bën një qytetërim të avancuar – një mënyrë që largohet nga sistemi i astrofizikanit sovjetik Nikolai Kardashev, i cili organizon qytetërimet bazuar në sasinë e energjisë që ata gjenerojnë dhe konsumojnë.

Sipas Kardashev, qytetërimet e tipit I – përshëndetje, tokësorë! – janë mjaft të avancuara për të përdorur dritën e yjeve që arrin planetin e tyre (4×1012 watts), ndërsa qytetërimet e tipit II kanë zotëruar aftësinë për të shfrytëzuar plotësisht fuqinë e yllit të tyre pritës (4× 1026 vat). Sfera Dyson, ndokush? Qytetërimet e tipit III, klasifikimi përfundimtar në kuadrin e tij, janë në gjendje të shfrytëzojnë të gjithë energjinë brenda galaktikës së tyre (një maksimum 4×1037 watts).

Loeb, nga ana tjetër, ka krijuar një kornizë që i ndan qytetërimet e përparuara në klasa bazuar në aftësinë e tyre për të “riprodhuar kushtet astrofizike që çuan në ekzistencën e tij”.

Tokësorët do të binin në klasën C sepse, si një qytetërim teknologjik “i nivelit të ulët”, ne nuk do të ishim në gjendje të rikrijonim kushtet tona aktuale nëse dielli vdes papritur. (Ai sugjeron që ne madje mund të biem në kategorinë e klasës D sepse po shkatërrojmë në mënyrë aktive shtëpinë tonë të vetme.) Nga ana tjetër, qytetërimet e klasës B, shkruan Loeb, janë mjaft të avancuara për të rikrijuar kushtet në të cilat jetojnë, pavarësisht nga yll nikoqir.

Një qytetërim i klasës A, si krijuesit tanë të propozuar, do të jenë në gjendje, të themi, të gjenerojë sasi të mëdha të energjisë së errët dhe, siç sugjeron Loeb, të krijojë “universe e foshnje”, ose universet më të vogla të kontrolluara nga ky qytetërim më i lartë, që potencialisht mund të krijojnë jetë. Ai sugjeron gjithashtu se, për shkak të konkurrencës, vetëm një qytetërim i përparuar në të njëjtën kohë do të ishte në gjendje të arrinte këtë nivel të sofistikimit.

Është një ide vërtet, vërtet bezdisëse, por është interesante të mendosh. Dhe ngre një sërë pyetjesh intriguese: Çfarë e bën një qytetërim vërtet të avancuar teknologjikisht? A jemi një simulim i avancuar? Si mund të duket ky “laborator” gjithsesi?/news.yahoo

 

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close