Qenka e vërtetë historia e Pinokut?

ATSH/ – Edhe pse ”Pinoku” është një roman për fëmijë, shkencëtarët spanjollë nga Universiteti i Granadës së fundmi kanë zbuluar atë që ata e kanë quajtur “efekti i Pinokut”, pasi kanë zbuluar se hunda ndryshon kur themi një gënjeshtër, shkruan delmondo.it.

Studiuesi Emilio Gomez dhe ekipi i tij zhvilluan një test që përdor termografinë për të treguar nëse njerëzit gënjejnë dhe zbuluan se sa herë që pjesëmarrësit gënjenin, temperatura e majës së hundës binte deri në 1,2 gradë Celsius, ndërsa temperatura e ballit rritej me 1,5 gradë.

Studiuesi zbuloi gjithashtu se rënia e temperaturës në nivelin e hundës gjithashtu çon në një reduktim të lehtë në madhësi, megjithëse ndryshimi nuk dallohet me sy të lirë.

”Gënjeshtra rrit temperaturën e ballit dhe ankthi që po gënjen ul temperaturën e hundës”, shpjegoi Gomez.

Për të kryer studimin, shkencëtarët u kërkuan 60 studentëve të bënin një telefonatë tre-katër minutëshe me prindërit, partnerët apo miqtë tuaj dhe të shpiknin një gënjeshtër të besueshme deri-diku.

Pjesëmarrësve iu desh të shpiknin gënjeshtrën gjatë telefonatave dhe kamerat e imazhit termik zbuluan këtë “efekt të kundërt Pinocchio” të shkaktuar nga ndryshimi i temperaturës në hundë dhe në ballë.

Është interesante se detektori termik i gënjeshtrës zbuloi ndryshimin e temperaturës në 80 për qind të subjekteve të testimit.

”Me këtë metodë kemi arritur qëllimin për të rritur saktësinë dhe për të reduktuar shfaqjen e rezultateve false, gjë që është e shpeshtë me metoda të tjera si poligrafi”, theksoi Gomez.

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close