Shkencëtarët kanadez gjetën një kurë të re shumë premtuese për kancerin

Shkencëtarët nga Instituti Shëndetësor Sinai Health dhe Universiteti i Torontos thonë se ilaçi i ri u krijua për të bllokuar një enzimë të nevojshme për mbijetesën e qelizave specifike të kancerit dhe premton sukses në frenimin e rritjes së tumorit.

Gjetjet paraklinike, të publikuara në revistën Nature, përshkruajnë një ilaç të ri të krijuar me teknologjinë e modifikimit të gjeneve CRISPR-Cas9 në laboratorin e Daniel Durocer, një studiues i vjetër në Institutin e Kërkimeve Shëndetësore Sinai, Lunenfeld-Tanenbaum (LTRI).

Studiuesit kanë identifikuar gjenet thelbësore për mbijetesën e qelizave kancerogjene të përmirësuara me CCNE1, të cilat janë karakteristike për disa kancere të vezoreve, endometrit dhe fshikëzës, të vështira për t’u trajtuar.

Ata zbuluan se enzima PKMIT1 është e nevojshme në qelizat e përmirësuara me CCNE1, por jo në qelizat e shëndetshme. Në bashkëpunim me kompaninë e saktë të onkologjisë Repare Therapeutics, ekipi zhvilloi një ilaç të quajtur RP-6306, i cili bllokon aktivitetin e PKMIT1 dhe vret në mënyrë efektive qelizat e kancerit.

“Këto qeliza kanceroze varen nga enzima PKMIT1 për të mbijetuar,” tha Durocher. “Të dhënat tona paraklinike tregojnë një potencial të jashtëzakonshëm në aftësinë e RP-6306 për të synuar këtë lloj tumori dhe për të penguar thellësisht rritjen e tumorit.”

Aktualisht, tumoret me amplifikimin CCNE1 kanë shumë pak mundësi terapeutike. David Gallo, një shkencëtar i lartë në Ripper Therapeutic, tha se ata arritën të tregojnë se RP-6306 është edhe i fuqishëm dhe selektiv për përdorim oral te njerëzit, raporton Technology./LSh

 

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close